Στο 1,8% του ΑΕΠ οι δαπάνες της Κύπρου για στέγαση

Το 2015 δαπανήθηκαν περίπου € 86 δισ. από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη στέγαση και τις κοινοτικές οικιστικές υποδομές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat που δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα οικιστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Εurostat, τα κράτη μέλη δαπάνησαν σχεδόν 81 δισ. ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας που συνδέονται με τη στέγαση (ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για τη «στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες» καταγράφεται στη Βουλγαρία. Το 2015, ο λόγος των δημόσιων δαπανών για «στέγαση και κοινωφελείς παροχές» στο ΑΕΠ κυμάνθηκε κοντά στο 1 προς 10 στα κράτη μέλη της ΕΕ. Συνολικά, έξι από τα 28 κράτη μέλη κατέγραψαν αναλογία 1% ή περισσότερο.

Σε σχετικούς όρους, η Βουλγαρία (2,1%), η Κύπρος (1,8%) και η Ρουμανία (1,5%) κατέβαλαν το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ στη «στέγαση και τις κοινωνικές παροχές», ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ουγγαρία (από 1,1%), καθώς και τη Λετονία (1,0%). Στο κάτω άκρο βρέθηκαν η Δανία και η Ελλάδα (0,2%), το Βέλγιο, η Λιθουανία και οι Κάτω Χώρες (0,3%) ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Μάλτα, την Αυστρία και τη Φινλανδία (όλες με 0,4%).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για την κοινωνική προστασία που συνδέεται με τη στέγαση καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης που διατίθενται για την κοινωνική προστασία που σχετίζεται με τη στέγαση, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική, με το Ηνωμένο Βασίλειο στο 1,3% του ΑΕΠ, τη Γαλλία στο 0,9%, την Ιρλανδία στο 0,8% και τη Δανία στο 0,7% του ΑΕΠ. Αντίθετα, ο λόγος αυτός ήταν ορικά κάτω από 0,1% του ΑΕΠ στη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»