ΠτΔ: Θεσμός πλέον το ΚΕΒΕ

Η προσφορά του ΚΕΒΕ στον τόπο δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός Επιμελητηρίου, αλλά συμβάλλει καθημερινά με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να δημιουργήσει μία πατρίδα ασφαλή, ευημερούσα, σύγχρονη και αποτελεσματική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΕΒΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για το έργο του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η παρουσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην χώρα έχει αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα.
 
«Έχετε ήδη 90 χρόνια ζωής σε ένα κράτος με ανεξάρτητη παρουσία μόλις 57 χρόνων. Και μόνο αυτό αποτελεί ένα άθλο άξιο αναφοράς, καθώς τα χρόνια λειτουργούν για το ΚΕΒΕ ανανεωτικά. Η εμπειρία που συσσωρεύετε μεταφράζεται σε δημιουργικότητα και η δική σας δημιουργικότητα συμβάλλει τα μέγιστα στη μεγιστοποίηση της οικονομίας στη χώρα μας», ανέφερε.
 
Παράλληλα σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο του ΚΕΒΕ στην αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Όπως είπε, χωρίς τη συνεργασία και συμβολή του ΚΕΒΕ θα ήταν  δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να ξεπεραστεί η κρίση, «να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές και κυρίως να βιώνουμε πια συνθήκες σταθερής ανάπτυξης, της υψηλότερης σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».­­­­
 
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι παραμένοντας σταθεροί στην ακολουθούμενη πολιτική και υλοποιώντας τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν τροχοδρομηθεί, σύντομα «όχι μόνο θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία νέα άνοιξη στη χώρα μας με ακόμη πιο υψηλό βιοτικό επίπεδο και ευημερία».
 
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του ΚΕΒΕ από την ίδρυσή του στις 14 Απριλίου του 1927, μέχρι σήμερα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του μετά του 1960 και την καταστροφή του 1974.
 
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του Επιμελητηρίου στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αφού ήταν από τους πρώτους που ζήτησε την υπογραφή της της Τελωνειακής Ένωσης της Κύπρου με την ΕΟΚ το 1985, ενώ το 1990 υποστήριξε ένθερμα την υποβολή αίτησης ένταξης.
 
«Η εμπειρογνωμοσύνη σας στην εναρμονιστική διαδικασία ήταν πολύτιμη, ενώ δεν παραλείπω να επισημάνω πως από το 1990 λειτουργεί συστεγαζόμενο με το ΚΕΒΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς, το οποίο αποτελεί το πρώτο σημείο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
 
Είπε επίσης ότι το ΚΕΒΕ είναι συνοδοιπόρος και συνεργάτης του κράτους στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, αφού με δικές του πρωτοβουλίες επεδίωξε να φέρει κοντά τις παραγωγικές τάξεις της Κύπρου, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.
 
«Παρά το γεγονός πως η προσπάθεια που καταβάλαμε για δύο χρόνια επίλυσης του Κυπριακού δεν κατέληξε στην επίτευξη λύσης- προκάλεσε πολλές απογοητεύσεις- ένα από τα χρήσιμα κληροδοτήματα της ήταν και οι δικές σας έντονες προσπάθειες συνεργασίας με την  αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οργάνωση και γενικά την τουρκοκυπριακή πλευρά», ανέφερε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία