powered by

Μανιφέστο λογιστών προς τον επόμενο Πρόεδρο

Εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της τεχνολογίας και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας, καθώς και χάραξη στρατηγικής για προσέλκυση επενδύσεων εισηγούνται, μεταξύ άλλων, οι εγκεκριμένοι λογιστές στους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας. 

Σε πολυσέλιδο σημείωμα του προς τους υποψήφιους Προέδρους των επερχόμενων εκλογών ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) καλεί σε υιοθέτηση του τριπτύχου «όραμα, στρατηγική, αφοσίωση», καταθέτοντας αναλυτικές εισηγήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών και της κυπριακής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Λαβύρινθος η απόδοση ΦΠΑ στα ακίνητα;

Η δύναμη της τεχνολογίας
Μία από τις βασικότερες προτάσεις του ΣΕΛΚ είναι να τροχοδρομηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις, έτσι ώστε η χώρα και οι βιομηχανίες της να λειτουργήσουν σε βάθος 10 – 20 χρόνων, επενδύοντας την ίδια ώρα στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

Χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικής σημασίας την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την τεχνολογία, η οποία να επιφέρει τον ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation), ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να καταστεί το υπόστρωμα της κρατικής και εταιρικής υποδομής, εμπεδώνοντάς το στην ατομική κουλτούρα μέσω κατάρτισης και αναγκαστικής χρήσης της. 

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης της τεχνολογίας είναι η δημιουργία κεντρικής διαδικτυακής πύλης από το κράτος, στην οποία κάθε εταιρεία θα είναι σε θέση υποβάλλει σε συγκεκριμένη μηχανογραφημένη μορφή τις οικονομικές της καταστάσεις έγκαιρα, και από την οποία κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία να αλιεύει τις σχετικές με εκείνη πληροφορίες. 

«Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση κόστους σε όλες τις εταιρείες της αγοράς, ενώ τα δημόσια και άλλα μητρώα θα έχουν άμεση επικαιροποίηση με πλήρη πληροφόρηση στο ίδιο χρονικό πλαίσιο (Έφορος Εταιρειών, Τμήμα Φορολογίας, Κεντρική Τράπεζα, Στατιστική Υπηρεσία)», εξηγεί ο ΣΕΛΚ.

Η προοπτική του Brexit
Παράλληλα, οι λογιστές διαβλέπουν ευκαιρίες που διανοίγονται από διεθνείς συγκυρίες, όπως το Brexit, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο αγωγός για επιχειρηματική δραστηριότητα προς και από την ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Αφρική, προς χώρες οι οποίες έχουν συνομολογήσει συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Κύπρο, όπως η Ρωσία. Ήδη ο ΣΕΛΚ έχει ξεκινήσει την προβολή της Κύπρου και του ίδιου του Συνδέσμου ως το πιο κατάλληλο μέσο για αμφίδρομη δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι έχει επιδειχθεί αξιόλογο ενδιαφέρον.

Πώς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί
Την ίδια ώρα, εισηγείται στους υποψήφιους Προέδρους όπως γίνουν σοβαρά διαβήματα για σύναψη συνεργασίας με χώρες του BRICS, αλλά και χωρών όπως το Καζακστάν, η Αίγυπτος και άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, ενώ καλεί σε διασύνδεση της Κύπρου με άλλα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα, όπως Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κογκ, Ντουμπάι και Λονδίνο, 

Επισημαίνοντας την κατάταξη της Κύπρου στο Global Competitiveness Report 2016-2017, η οποία βρίσκεται στην 83η θέση, καταγράφοντας σημαντική πτώση από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο ΣΕΛΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να σχεδιαστεί μια εθνική στρατηγική ανταγωνιστικότητας, με στόχο η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό  σε ανταγωνιστικά επίπεδα και να διευκολυνθεί η προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Λογοδοσία και ευθυνοδοσία στο δημόσιο
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος σημειώνει την αναγκαιότητα επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, με αναθεώρηση της υφιστάμενης δομής του δημόσιου τομέα, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα σε διορισμούς, τοποθετήσεις και διαχείριση του προσωπικού του δημοσίου. 

Μία από τις κύριες εισηγήσεις του ΣΕΛΚ για τον δημόσιο τομέα είναι η εφαρμογή τόσο της λογοδοσίας από τους υπαλλήλους όσο και ευθυνοδοσία σε όσους έχουν την εξουσία και την αρμοδιότητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων, με πραγματικές επιπτώσεις σε όσους δεν ανταποκρίνονται.
 
Εξάλλου, προτείνει τη δημιουργία επιτελικών ομάδων οικονομικής διαχείρισης σε κάθε Υπουργείο, όπως επίσης και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και συντονισμό από το κράτος όλων των κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Προσέλκυση επενδύσεων
Εθνική Στρατηγική σε θέματα επενδύσεων και ολοκληρωμένο οδηγό διαδικασιών για επενδυτές εισηγείται ο ΣΕΛΚ με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Προτείνει επίσης τον εμπλουτισμό της γκάμας των παρεχόμενων υπηρεσιών με νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ή χωρίς κόστος να υιοθετηθούν προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται ενώπιον Υπουργείων και Βουλής, όπως επενδυτικά ταμεία (Invesment Funds), κυψελοειδείς εταιρείες (Cell Companies), συγχωνεύσεις εταιρειών με εταιρείες από τρίτες χώρες (Cross border mergers), χρηματοδοτικές μισθώσεις (Leasing), επενδυτικά συνταξιοδοτικά ταμεία (Qualified Recognised Overseas Pension Schemes), αλλά και επενδυτικά ταμεία.

Αντικατάσταση νόμου για εταιρείες
Όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα οι λογιστές εισηγούνται την ανάπτυξη και διεύρυνση του δικτύου συμφωνών για αποφυγή διπλής φορολόγησης με άλλες χώρες, την παροχή φορολογικών κινήτρων σε διεθνείς οργανισμούς για να αποκτήσουν παρουσία στην Κύπρο και να εργοδοτήσουν προσωπικό.
 
Πέραν της ανάγκης για βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Φορολογίας, ο ΣΕΛΚ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων και μηχανογράφηση όλων των διαδικασιών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.

Εξάλλου, προτείνει επίσπευση της διαδικασίας για εγγραφή εταιρειών ή εξέταση του ενδεχομένου αντικατάστασης του περί Εταιρειών Νόμου, με μια πιο σύγχρονη, απλή και λειτουργική νομοθεσία. 

Ο ρόλος των τραπεζών στις επενδύσεις
Αναλυτικές εισηγήσεις έχουν οι λογιστές και για τον τραπεζικό τομέα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι χρειάζεται να επανεξεταστούν πολλές από τις διαδικασίες που καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι οποίες σύμφωνα με τον ΣΕΛΚ, «σε πολλές περιπτώσεις επενεργούν ως τροχοπέδη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων στην Κύπρο».

Παράλληλα, προτείνουν την υιοθέτηση σχεδίων χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων (start ups) από τις τράπεζες με στόχο την όσο το δυνατό ευκολότερη πρόσβαση των εταιρειών αυτών σε χρηματοδότηση. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «σημαντικός κρίκος που απουσιάζει από το τραπεζικό σύστημα είναι η ύπαρξη τραπεζών θεματοφυλακής (custodian banks) και η λειτουργία από εγχώριες τράπεζες λογαριασμών θεματοφυλακής (bank custody accounts)». 

Ο ΣΕΛΚ εισηγείται ακόμα τη δημιουργία νέων τραπεζικών προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά την αγορά και βέβαια την επικέντρωση στον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, το μέγεθος των οποίων, όπως αναφέρει, καθηλώνει την ανάπτυξη της οικονομίας. 
 
Διαβάστε ακόμα: Imperio: Έτοιμο το πολυτελές Ivy Residences

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων
Γεγονός το PadelPro Corporate Padel Tournament by IN Business-Πώς να δηλώσετε συμμετοχή
Επιστρέφει δυναμικά το 2ο ετήσιο Cyprus Forum London
Κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φετινό Compliance Forum