MiFID II: Αλλάζει τον χρηματοοικονομικό τομέα
07:35 - 26 Οκτωβρίου 2017
Περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη προστασία των επενδυτών, ενίσχυση της εμπιστοσύνης και διασφαλισμένη εκχώρηση εξουσιών στους επόπτες για να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, προτίθεται να επιφέρει η νέα οδηγία MiFID II, η οποία αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018, θα αλλάξει, μεταξύ άλλων, τη δομή της αγοράς, το καθεστώς διαφάνειας για τη διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων, των αγορών παραγώγων επί εμπορευμάτων, την αναφορά των συναλλαγών στις ρυθμιστικές αρχές, όπως επίσης την προστασία των επενδυτών και των εποπτικών πρακτικών και εξουσιών.
Διαβάστε ακόμα: Δήμος Μουσκής: Επενδύουμε στον τόπο μας (βίντεο)
Μέχρι στιγμής την εποπτεία της νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή έχουν από κοινού τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου όσο και η Κεντρική Τράπεζα. Νομοσχέδιο, το οποίο θα τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και ετοιμάζεται από την ΕΚΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα δίνει την εποπτεία της MiFID II αποκλειστικά στην Κεφαλαιαγορά. Η εποπτεία της Κεντρικής θα αφορά μόνο τον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Διαβάστε ακόμα: Στην Demstar Business Solutions ο Ανδρέας Νεοκλέους
Τι έφερε την αλλαγή
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων έρχεται να αντικαταστήσει την οδηγία MiFID I, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2007.
Στη MiFID II οδήγησαν τόσο οι αδυναμίες της υφιστάμενης οδηγίας, όσο ο αυξανόμενος ρυθμός των τεχνολογικών μεταβολών και ιδιαίτερα η άνοδος των αυτοματοποιημένων συναλλαγών και η ανάπτυξη νέων δομών της αγοράς. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε σε παρουσίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία έρχεται να καλύψει την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως επίσης και την ανάγκη θέσπισης ενιαίου συνόλου κανόνων που θα εφαρμόζεται σε όλους τους χρηματοοικονομικού οργανισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.
Διαβάστε ακόμα: Στην ΕΚΚ θέλουν να δοθεί η εποπτεία για Mifid II
Τι αλλάζει
Η οδηγία απευθύνεται σε επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), διαχειριστές αγορών, πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και παρόχους υπηρεσιών αναφοράς δεδομένων.
Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που επιφέρει η MiFID II σχετίζονται με τις δομές των αγορών, τη διαφάνεια της αγοράς, την υποχρέωση διαπραγμάτευσης εξωτερικών παραγωγών, τις αλγοριθμικές συναλλαγές, τη δημοσίευση και αναφορά δεδομένων, τα παράγωγά επί εμπορευμάτων και την προστασία επενδυτών.
Με τη νέα οδηγία εισάγεται νέα κατηγορία τόπου διαπραγμάτευσης και μηχανισμός οργανωμένης διαπραγμάτευσης, νέες οργανωτικές απαιτήσεις για τόπους διαπραγμάτευσης, ενώ δημιουργείται νέα υποκατηγορία πολυμερών συστημάτων διαπραγμάτευσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Πιο προστατευμένοι οι επενδυτές
Στοχεύοντας στη διαφάνεια της αγοράς η MiFiD II επεκτείνει την υποχρέωση για προσυναλλακτική και μετασυναλλακτική δημοσιοποίηση σε άλλα μετοχικά προϊόντα (πιστοποιητικά αποθετηρίου, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλια, πιστοποιητικά και άλλα παρόμοια χρηματοπιστωτικά μέσα).
Παράλληλα, περιορίζει τις υφιστάμενες απαλλαγές για δημοσιοποίηση πληροφοριών όσον αφορά μετοχικά χρηματοπιστωτικά μέσα, εισάγει όριο συναλλαγών με χρήση απαλλαγών για μετοχικά προϊόντα.
Ταυτόχρονα, εισάγεται η υποχρέωση διαφάνειας σε μη μετοχικά προϊόντα (ομόλογα, δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, δικαιώματα εκπομπής ρύπων και παράγωγα).
Οι κύριες αλλαγές που εισάγει η οδηγία όσον αφορά την προστασία των επενδυτών σχετίζεται με τη διαδικασία έγκρισης προϊόντων (product governance), τις αντιπαροχές, τις δομημένες καταθέσεις και την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών σε προϊόντα (product intervention).