Detlef Glow: Η Κύπρος στον διεθνή χάρτη επενδυτικών ταμείων

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να καταστεί διεθνής κόμβος επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη επισημαίνει στο InBusinessNews o Detlef Glow, επικεφαλής της  Lipper EMEA Research στην Thomson Reuters. Καθιστά σαφές πως θα πρέπει μεν να υπάρχουν εύκολες διαδικασίες για ταχεία εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, θα πρέπει όμως να αποφεύγονται αδύναμοι κανονισμοί που θα επιτρέπουν την εγγραφή κάθε είδους επενδυτικού ταμείου στη χώρα μας.

Ο κ. Glow που θα προεδρεύσει του Διεθνούς Συνεδρίου Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο μεταξύ 29-31 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ιδρυθεί παράλληλα και ο κατάλληλος σύνδεσμος στα πρότυπα των αντίστοιχων συνδέσμων σε Ιρλανδία και Λουξεμβούργο προωθώντας την Κύπρο στις αγορές του εξωτερικού.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κλάδο των επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη και ποιες οι μελλοντικές προκλήσεις;
Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη λειτουργεί πολύ καλά αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι απολαμβάνει καθαρές εισροές €546,6 δισ. κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 και συνεπώς αυξάνονται τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανέρχονταν στα τέλη του Αυγούστου στα €10,05 τρισεκατομμύρια. Η ανάπτυξη των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων είναι κάπως συγκρατημένη λόγω της ανόδου του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς ένα υψηλό ποσοστό ενεργητικού περιουσιακών στοιχείων διατηρούνται σε αμερικανικό δολάριο. Παρόλα αυτά, το γενικά θετικό περιβάλλον οδήγησε σε αυξανόμενο αριθμό κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, κάτι το οποίο έχει να καταγραφεί στην αγορά επενδυτικών ταμείων από το πρώτο τρίμηνο του 2011.
 
Ο κλάδος στην Ευρώπη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες όπως οι ΗΠΑ λόγω της αυστηρότερης εποπτείας;
Ακόμα κι αν δεν είμαι ειδικός στην αμερικανική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, δεν νομίζω ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός είναι πολύ αυστηρότερος από τον κανονισμό των ΗΠΑ. Δηλαδή, όλα τα σχέδια για εποπτικές ρυθμίσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια να υιοθετούνται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη στην ουσία έφεραν τον κλάδο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ΗΠΑ. Κατά την άποψη μου, ορισμένοι από τους νέους κανονισμούς στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι αρκετά αυστηροί. Απουσιάζουν ρήτρες όπως η αναφορά των πραγματικών δαπανών που καταβάλλονται για συναλλαγές επενδυτικών ταμείων ή η διαθεσιμότητα μηνιαίας πλήρους λίστας για τους κατόχους αμοιβαίων κεφαλαίων σε ό,τι αφορά μικροεπενδυτές. Κατά συνέπεια είμαι πολύ σίγουρος ότι η διαφάνεια των προϊόντων και των αγορών θα αποτελέσει αντικείμενο ρύθμισης - αλλά και πάλι αυτό θα φέρει τις αγορές της Ευρώπης στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ΗΠΑ.
 
Ποιες οι προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο;
Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα εφόδια για να μετατραπεί σε ένα διεθνής κόμβο επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη, εάν οι φορείς παροχής υπηρεσιών καθώς και η κυβέρνηση κάνουν ότι χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να δημιουργήσουν επαρκή υποδομή με έμπειρο προσωπικό για να πείσουν τον υποψήφιο για χρηματοδότηση να εγγράψει το επενδυτικό του ταμείο στην Κύπρο και όχι κάπου αλλού. Συγκεκριμένα, η τοπική ρυθμιστική αρχή πρέπει να θέσει σαφείς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες να είναι σύγχρονες, διαφανείς και αξιόπιστες. Σε σχέση με αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η ύπαρξη πολύ αδύναμων κανονισμών που καθιστούν εύκολη την εγγραφή οποιουδήποτε τύπου ταμείου. Επιπλέον, θα ήταν καθοριστικής σημασίας να υπάρξει μια ταχεία διαδικασία έγκρισης, ώστε να απαιτείται σύντομο χρονικό διάστημα για τους ιδρυτές του ταμείου να περάσουν από την ιδέα στην πράξη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να προσελκύσει δικηγορικά γραφεία και συμβούλους για να συμβαδίσει με τους καθιερωμένους κόμβους διεθνών ταμείων. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ισχυρός σύνδεσμος στον εν λόγω τομέα που θα βοηθούσε τα μέλη του να δημιουργήσουν καλό όνομα σε νέες αγορές, όπως οι αντίστοιχες ενώσεις σε Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.
 
Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στον εν λόγω τομέα;
Η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, καθώς χρησιμοποιείται παντού, από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων έως την λογιστική διαχείριση κεφαλαίων και διαχείριση κινδύνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης, η χρήση κατάλληλης υποδομής πληροφορικής αποτελεί καθοριστικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στην Κύπρο πρέπει να εφαρμόσουν μια υποδομή τεχνολογίας αιχμής για να υποστηρίξουν όλες τις λειτουργίες της αλυσίδας της βιομηχανίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)