Powered by

Η προέλευση του καφέ – μύθοι και εκδοχές

Ένας από τους πιο δημοφιλής μύθους για τον καφέ, είναι αυτός του Khaldi, ενός μοναχού από την Αιθιοπία, ο οποίος ανακάλυψε την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό όταν τυχαίως πρόσεξε τα ζώα του να συμπεριφέρονται περίεργα και να αυξάνεται η ενεργητικότητα τους, μετά που έτρωγαν έστω και έναν κεράσι καφέ. Μετά τη διαπίστωση αυτή, δοκίμασε κι ο ίδιος αυτό το κεράσι, που δημιούργησε και στον ίδιο, τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ζώων του. 

Σήμερα ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο. 

Διαβάστε ακόμα: MIG Vs Κύπρος: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης

Ο καφές καλλιεργείται στις χώρες του Ισημερινού από τη Χαβάη μέχρι τη Νέα Γουϊνέα.  

Ο καφές είναι ο κόκκος ενός κερασιού. Όταν μαζεύονται τα κεράσια, καθαρίζονται και μένουν οι κόκκοι. Ξέρετε πόσοι κόκκοι καφέ χρειάζονται για να παρασκευαστεί ένα ποτήρι καφέ ή ένα εσπρέσο; (30 – 40 κόκκοι, 15-20 κεράσια). Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για να έχουμε εμείς ένα φλιτζάνι καφέ. (250,000,000).

Υπάρχουν δύο ποιότητες κόκκων: Arabica & Robusta

Η ποιότητα Arabica είναι η καλύτερη γι’ αυτό και το Gloria Jean’s Coffees  χρησιμοποιεί το καλύτερο 1% κόκκων Arabica σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Detlef Glow: Η Κύπρος στον διεθνή χάρτη επενδυτικών ταμείων

Όταν μαζεύεται, χωρίζεται ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, την πυκνότητα, τη γεύση και την περιοχή καλλιέργειας. Η Βραζιλία παράγει το 29% του καφέ παγκοσμίως. 

Οι κόκκοι καφέ μαζεύονται, καθαρίζονται και καβουρδίζονται. Αυτό που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ενός καφέ είναι το καβούρδισμα. Ο τρόπος καβουρδίσματος και η περιοχή καλλιέργειας καθορίζουν τη γεύση του κάθε είδους καφέ.

Όσο πιο πολύ καβουρδίζεται ο καφές, τόσο πιο σκούρο χρώμα αποκτά. Τόσο πιο λίγη καφεΐνη περιέχει. Μέσα από το καβούρδισμα, οι κόκκοι αλλάζουν χρώμα και τονίζεται η γεύση του καφέ,  επειδή η γεύση βγαίνει στην επιφάνεια του κόκκου σε μορφή λαδιού. Άρα ένας βαρετός καφές δεν είναι βαρετός λόγω καφεΐνης. 

Ο καφές για να διατηρείται φρέσκος πρέπει να φυλάγεται αεροστεγώς και σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άλλες μυρωδιές, υγρασία, φως και εναλλαγές της θερμοκρασίας, που επηρεάζουν και αλλάζουν τη γεύση του. Ο μύθος ότι ο καφές διατηρείται πιο φρέσκος στο ψυγείο δεν ισχύει.   

Συσκευασία: 
Η συσκευασία με κόκκους καφέ διατηρεί τη φρεσκάδα του για 6 μήνες, ενώ από τι στιγμή που θα ανοιχθεί η φρεσκάδα αυτή διατηρείται μόνο για 14 μέρες.  Τέλος, αν αλεστεί ο καφές και δεν συσκευασθεί αεροστεγώς, η φρεσκάδα του διατηρείται μόνο για 2 ώρες. 

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​​METRO AEBE: Νοέμβριο ξεκινούν εργασίες για το κατάστημα της Λεμεσού

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield