Powered by

Οι 10 πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κυκλοφόρησε πρόσφατα τη λίστα 109 χωρών βάσει του νέου Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης.

Ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης προκύπτει από τη βαθμολογία κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.

Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα.

Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Δείτε παρακάτω ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή:

1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Νορβηγία διαθέτει την πιο προηγμένη οικονομία στον κόσμο και παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, οι πολίτες είδα το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται κατά 10,6% σε σχέση με την περίοδο 2008-2013, σύμφωνα με το WEF.

2. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Το πλούσιο έθνος της Ευρώπης σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, καθώς στην επιχειρηματική και την πολιτική ηθική.

3. ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Ελβετία σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε όλους τους πυλώνες και ιδιαίτερα στην παραγωγικότητα εργασίας.

4. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Οι βαθμολογίες της Ισλανδίας είναι ιδιαίτερα υψηλές σχεδόν σε όλους τους τομείς, ωστόσο η χώρα υστερεί στην ένταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο τη «σέρνει» προς τα κάτω στη λίστα του WEF.

5. ΔΑΝΙΑ
Η Δανία έλαβε υψηλές βαθμολογίες σχεδόν σε όλους τους πυλώνες, εκτός από τις επενδύσεις στην οικονομία.

6. ΣΟΥΗΔΙΑ
Η χώρα υπερέχει σε βασικές υπηρεσίες και σε υποδομές, ενώ ξεχωρίζει για την επιχειρηματική και την πολιτική ηθική. Ακόμη, σημαντικός λόγος που πρωταγωνιστεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας του WEF είναι οι υψηλοί μισθοί και αποζημιώσεις που παρέχει στους εργαζόμενούς της.

7. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι Ολλανδοί μπορούν να υπερηφανεύονται για την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, τις άριστες υποδομές και για τις υγειονομικές τους υπηρεσίες. Ωστόσο, η χώρα υστερεί στον τομέα των οικονομικών επενδύσεων.  

8. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
H Aυστραλία κατέλαβε ορισμένες από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις πραγματικές επενδύσεις της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, ωστόσο τη χαμηλότερη βαθμολογία έλαβε στον τομέα της παραγωγικότητας και των μισθών.

9. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Η εκπαίδευση, καθώς και η ευκολία του επιχειρείν είναι δυο λόγοι που η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ότι διαθέτει μία προηγμένη οικονομία, ωστόσο υστερεί στον τομέα της παραγωγικότητας.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας