Χρήζει βελτίωσης το κυπριακό τουριστικό προϊόν
13:53 - 06 Σεπτεμβρίου 2016
Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού τέθηκαν επί τάπητος σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Τουρισμού και Μεταφορών.
Οι τρεις Υπουργοί έδωσαν απαντήσεις σε υπόμνημα που κατατέθηκε από τον ΚΟΤ σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες ή Υπουργεία, πέραν του ΚΟΤ.
Η βαρύτητα του τουρισμού στην οικονομία αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, είπε ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επανέλαβε ενώπιον της Επιτροπής ότι η φετινή χρόνια θα είναι εξαιρετική από άποψης εσόδων αλλά και αφίξεων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για τουριστική σεζόν-ρεκόρ για τα χρονικά της Κύπρου, το 2016 η Κύπρος θα έχει περίπου μισό εκατομμύριο αφίξεις περισσότερες από το 2015.
«Το στοίχημα είναι να επαναληφθεί αυτή η επίδοση και τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του τομέα, ο οποίος είναι και ο βηματοδότης της κυπριακής οικονομίας» ανέφερε.
Η τελευταία πρόβλεψη για τις αφίξεις ολόκληρης της χρονιάς είναι γύρω στα 3,1 εκατ., σύμφωνα με τον Υπουργό, έναντι 2,65 εκατ. το 2015 και 2,7 εκατ. το 2001 που ήταν χρονιά ρεκόρ. Πρόσθεσε πως με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 12%. «Αναμένω ότι φέτος η συμβολή θα είναι μεγαλύτερη» συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός είπε ότι η φετινή επίδοση είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των συγκυριών στην περιοχή αλλά και της ετοιμότητας της πολιτείας και όλων των φορέων να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.
Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η φετινή επίδοση «μας δείχνει τα όριά μας σε θέματα υποδομών», εξηγώντας ότι εντοπίζονται προβλήματα στα αεροδρόμια και πιο συγκεκριμένα στους ελέγχους διαβατηρίων, στις υποδομές, στις παραλίες, στις τηλεπικοινωνίες. «Η χρονιά αυτή είναι ένα ορόσημο για να δούμε πού εστιάζονται αυτά τα προβλήματα και να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο».
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως ο προϋπολογισμός δεν είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τον τουρισμό, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τον ΚΟΤ, του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, για όποιες δράσεις χρειαστούν.
Τα τελευταία χρόνια με λιγότερες δαπάνες επιτυγχάνονται περισσότερες αφίξεις, κάτι που καταδεικνύει ότι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων στον ΚΟΤ, είπε ο Υπουργός.
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, και πιο συγκεκριμένα η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή μόλις αντιμετωπιστούν κάποια εκκρεμούντα θέματα με τα κέντρα αναψυχής, η στρατηγική τουρισμού, με το σχετικό προσχέδιο να αναμένεται να είναι έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου, και έργα υποδομής που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του καζίνο, που αναμένεται να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η διορία για υποβολή των προσφορών λήγει στις 5 Οκτωβρίου και πρόθεση του Υπουργείου είναι να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν το τέλος του 2016.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πολλών μη αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τον Υπουργό, «στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταλύματα που `πάσχουν` από πλευράς νομιμότητας έχουν να κάνουν με τον ιδιοκτήτη».
Βάσει στοιχείων που δόθηκαν στη Βουλή, το 52% του συνολικού δυναμικού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας λειτουργεί χωρίς άδεια του ΚΟΤ.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ως πολιτική το Υπουργείο και ειδικότερα η Πολεοδομία δίνουν προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό, ωστόσο είπε πως το κύριο βάρος πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για υποδομές. Ο Υπουργός ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίας αρχής αδειοδότησης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει ενώπιον της η Βουλή για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παρατήρησε ακόμα ότι «ο καλύτερος διαφημιστής του (τουριστικού) προϊόντος είναι ο χρήστης», δηλαδή, οι τουρίστες, και σημείωσε ότι το κράτος επενδύει πάρα πολλά χρήματα στη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος και σε αυτό το θέμα, είπε, θα πρέπει να ενδιατρίψει, τόσο η Βουλή, όσο και η Κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά δαπανώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι «έχουμε πολλά να βελτιώσουμε για να καταστεί η Κύπρος καλύτερος και πιο ελκυστικός προορισμός». Αυτό, εξήγησε, έχει να κάνει με τη διαφήμιση, τις υποδομές, αλλά και το κόστος του τουριστικού προϊόντος, προσθέτοντας πως ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να εξετάσει με ποιο τρόπο θα μειώσει το κόστος.
Στο θέμα της συνδεσιμότητας στάθηκε ιδιαίτερα ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, λέγοντας πως έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στον τομέα αυτό από τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κίνηση στα αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 3,6% τον 2015, και μέχρι στιγμής κατά 15% το 2016.
Ανέφερε ακόμα ότι έχουν καλυφθεί όλα τα κενά από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμα ότι το Υπουργείο θα φέρει εκ νέου ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο για περαιτέρω ελευθεροποίηση των δρομολογίων μεταξύ πόλεων και αεροδρομίων. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα που γίνονται για αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, λόγω της κατάστασης που υπάρχει στη γύρω περιοχή έχει πληγεί ο τομέας της κρουαζιέρας, όπου παρατηρείται μείωση του αριθμού των επιβατών τα τελευταία τρία χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ