Συνεργατισμός: Ζητά καθορισμό βασικών επιτοκίων

Καθορισμό νέων βασικών επιτοκίων στον Συνεργατισμό για 5 κατηγορίες πιστωτικών διευκολύνσεων ζητά η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ).

Σε συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για τον περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου τροποποιητικό νόμο, ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο είναι απαραίτητο αυτό το νομοσχέδιο ή κατά πόσο μπορεί να γίνονται σχετικές διευθετήσεις μεταξύ του Συνεργατισμού και του εκάστοτε δανειολήπτη.

Ουσιαστικά η ΣΚΤ ζητά με βάση τις εξουσίες της ως κεντρικός φορέας να καθορίζει εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου τροποποιητικού νόμου 5 νέα κοινά για όλα τα ΣΠΙ βασικά επιτόκια για πιστωτικές διευκολύνσεις σε οικιστικά δάνεια, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, συνεργατισμού (φοιτητικά, αγροτικά), καθώς και με δέσμευση καταθέσεων.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της ΣΚΤ, Γιάννος Σταυρινίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο που να χειρίζεται 1000 βασικά επιτόκια», τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον Συνεργατισμό να παρακολουθεί τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Εξάλλου, επισήμανε ότι ο Συνεργατισμός ζητά όπως του δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, «προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση που υπήρχε».

Ωστόσο, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα η συζήτηση να διακοπεί για να συνεχιστεί σε νέα συνεδρία. 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών διερωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε η Βουλή να ζητήσει νέα γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα του νομοσχέδιου.

Δειτε Επισης

Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)