Powered by

Επιχειρηματικές συνεργασίες μελετούν Κύπρος - Θεσσαλονίκη

Τις προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Κύπρου – Θεσσαλονίκης ανέδειξε η παρουσίαση της ελληνικής συμπρωτεύουσας, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ, από το Δήμο Θεσσαλονίκης, και την οποία ακολούθησαν επαγγελματικές συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Κύπρο και η παρουσίαση της πόλης, έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διπλωματίας των Πόλεων, που ανέλαβε ο Δήμος.

Κύπρος και Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Ντίνος Λευκαρίτης, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Ο κ. Λευκαρίτης σημείωσε πως σήμερα που η Κύπρος εξήλθε του μνημονίου και η Ελλάδα φαίνεται να προχωρεί προς την ανάκαμψη υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. «Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να συνεργαστούν στενά και προς αμοιβαίο όφελος, τόσο στις δύο αγορές όσο και στην περιφέρειά μας» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η μοναδική για περιφερειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, το πολύ καλό νομικό και φορολογικό της σύστημα και οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρει, το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της, τα οποία λειτουργούν θετικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημείωσε ακόμα την ύπαρξη πολύ καλών υποδομών -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροσυγκοινωνίες- το καλό κλίμα και την ασφάλεια.

Τομείς όπως ο τουρισμός, η ιδιωτική ιατρική και η ιδιωτική εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες προσφέρονται για στενή συνεργασία, υπέδειξε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Οι καιροί και η κρίσιμη συγκυρία επιβάλλουν τη συνεργασία
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος στάθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που όπως είπε, είναι άμεσου ενδιαφέροντος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. «Εξελίξεις που σε συνδυασμό και με την παρατεινόμενη οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλες χώρες» πρόσθεσε.

Ο Έλληνας Πρέσβης σημείωσε πως η Κυπριακή και η Ελληνική Δημοκρατία «πρωτοστατούν στην οικοδόμηση συνεργασιών και συνεργιών στην περιοχή μας με σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας των χωρών της περιοχής και των λαών τους. Μια ειλικρινής προσπάθεια που τυγχάνει ανταπόκρισης εκ μέρους σημαντικών χωρών που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον και που αναγνωρίζουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα δύο αξιόπιστους εταίρους και δύο πόλους σταθερότητας και συνεργασίας».

Ο κ. Φωτόπουλος επεσήμανε επιπλέον πως οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική σημασία των δύο χωρών, αλλά και της περιοχής γενικότερα. «Ως κράτη μέλη της ΕΕ και μάλιστα τα μόνα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν αφού εξόχως σημαντικό είναι και το διακύβευμα: η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας των χωρών μας, των χωρών της περιοχής, αλλά και σε ένα μεγάλο βαθμό της ίδιας της ΕΕ» είπε.

Ειδικότερα για την Κύπρο, ανέφερε ο Έλληνας Πρέσβης, οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο προσλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, υπό το φως της εν εξελίξει προσπάθειας διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

«Οι καιροί και η κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε επιβάλλουν τη συνεργασία και την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται ενώπιόν μας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτουν οι δύο χώρες μας σε πληθώρα τομέων» είπε και πρόσθεσε ότι «το υψηλό επίπεδο των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, η εξέχουσα θέση των χωρών μας στον τουριστικό χάρτη, η αναγνώριση της οποίας τυγχάνουν τα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, η ποιότητα, η διατροφική αξία και ο πλούτος που χαρακτηρίζουν τη γαστρονομική μας παράδοση, καθώς και ο θαυμασμός που δικαίως επιφυλάσσεται στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, ασφαλώς συγκροτούν μια ξεχωριστή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση δημιουργική συνεργασιών και συνεργιών».

Στόχος η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
Σε αύξηση πέραν του 10% στην επισκεψιμότητα των Κυπρίων στη Θεσσαλονίκη το πρώτο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέργας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των επαγγελματικών συναντήσεων – των λεγόμενων Β2Β meetings- που πραγματοποιήθηκαν μετά την παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης, στο ΚΕΒΕ, σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις αυτές θα δημιουργήσουν, μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σχέσεις που θα δημιουργούν ένα σταθερό δεσμό μεταξύ των κυπριακών πόλεων από τη μια και της Θεσσαλονίκης από την άλλη.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Helexpo, Ανάστασιος Τζήκας, είπε ότι στόχος της επίσκεψης είναι η Θεσσαλονίκη να καταστεί προορισμός για τους Κύπριους επιχειρηματίες.

«Η Θεσσαλονίκη εκτός από ωραίος τουριστικός προορισμός, είναι κι ένας εκθεσιακός προορισμός, που μπορεί να συνδυάσει τη διασκέδαση και τον πολιτισμό με το επιχειρείν, και αυτή τη σχέση θέλουμε να ξαναζεστάνουμε με την Κύπρο, να γίνει η Θεσσαλονίκη κι ένας επιχειρηματικός προορισμός» ανέφερε.

Κάθε μήνα, είπε, στη Θεσσαλονίκη γίνονται σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα που δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ