Powered by

Αναστασιάδης – Μέι συζήτησαν διμερείς σχέσεις

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις, όπως καθορίζονται πλέον μετά από την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit, απασχόλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην πρώτη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφορικά με το Brexit και τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκε η ανάγκη μετά από το πρόσφατο δημοψήφισμα όπως αυτές οι σχέσεις όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

«Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο που αναμένεται να αρχίσουν αφού η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και η ανάγκη όπως επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση πραγμάτων από τη σημερινή κατάσταση στη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων».

Στην αρχή της συζήτησης τους, η Τερέζα Μέι ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «χρόνια πολλά» για τα 70ά του γενέθλια. Είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται καλά και ότι υπάρχουν πολλά πάνω στα οποία η σχέση μπορεί να οικοδομηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Τερέζα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σωστή λύση του Κυπριακού θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και οφέλη ασφαλείας για την Κύπρο, τους Κύπριους και όλη την περιοχή. Εξέφρασε δε την ελπίδα για ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Ακόμη η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι αν και οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ και η κυβέρνηση θα το πράξει αυτό, το ΗΒ δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη και επιθυμεί να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσκάλεσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επισκεφθεί την Κύπρο. Η κ. Μέι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο “για την ευγενή του πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να το πράξει στο μέλλον”.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ