Powered by

Σε επαφή Κύπρος και ΗΒ για την κατοχύρωση του χαλουμιού

Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω επαφές σε σχέση με το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το όλο θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη, με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Γεωργίας συζήτησε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή την πορεία του φάκελου κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που υπέβαλε ένσταση στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο άντρες, προστίθεται, συμφώνησαν για περαιτέρω επαφές για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η συμφωνία του Παρισιού για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη επικύρωσης της από τα κράτη. Συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για  προώθηση της επικύρωσης και υλοποίησης της συμφωνίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων έργων ιδιαιτέρα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.

Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνεται, συνεργάζονται ήδη στενά σε μια σειρά από τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ κατά την συνάντηση έγινε αναφορά για παροχή τεχνικής βοήθειας στο Υπουργείο για θέματα αύξησης της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας μέσω ορθής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας συζήτησε με τον Ύπατο Αρμοστή τις επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία από την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των διαχρονικά στενών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ