Powered by

Καμπανάκι Σουλτς - Όσμπορν στη Μέι

Υπό καμία συνθήκη η Βρετανία δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία συμφωνία που θα της επιτρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς αποδοχή της ελεύθερης μετανάστευσης από την ΕΕ, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σουλτς στην ουσία επανέλαβε τη θέση που έχουν διατυπώσει μια σειρά Ευρωπαίων πολιτικών σε ένα σαφές μήνυμα προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Όπως σημείωσε, η ενιαία αγορά και η ελεύθερη μετανάστευση είναι «αδιαχώριστες», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρνείται ακόμα και να αναλογιστεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο «φορτηγά και hedge fund θα είναι ελεύθερα να διασχίζουν τα σύνορα, αλλά οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν το ίδιο».

Παράλληλα συνέστησε στην κα Μέι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 το ταχύτερο δυνατό ώστε «να αποφύγει να εντείνει την αβεβαιότητα».

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του προς Βρετανούς επιχειρηματίες ο κ. Χάμοντ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα και ότι αυτό «περιλαμβάνει τη διασφάλιση της συνέχισης του εμπορίου των βρετανικών εταιρειών με την ενιαία αγορά σε αγαθά και υπηρεσίες».

Χθες από τη Νέα Υόρκη, εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «ανοησίες» τη θέση ότι χωρίς αποδοχή της ελεύθερης μετανάστευσης η Βρετανία θα αποκοπεί από την ενιαία αγορά.

Η Τερέζα Μέι επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τα σχέδιά της πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι «το να ισχυριστεί κανείς πως η ψήφος (στο δημοψήφισμα) είναι μία καθαρή λαϊκή εντολή να θυσιαστεί η ενιαία αγορά στο βωμό της ‘μετανάστευσης’ είναι απλώς λάθος».

Στο ίδιο πνεύμα με του κ. Σουλτς κινείται και η παρέμβαση μετά από πολύ καιρό του τέως Υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Σε ομιλία του στο Σικάγο είπε πως «το Brexit κέρδισε μεν την πλειοψηφία (στο δημοψήφισμα), αλλά το ‘σκληρό Brexit’ όχι».

Η τοποθέτηση του κ. Όσμπορν εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς την κα Μέι να μην εισακούσει όσους υποστηρίζουν πως προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τερματισμός της μετανάστευσης από την ΕΕ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αποκλεισμό των βρετανικών επιχειρήσεων από την ενιαία αγορά.

«Βρίσκω λίγο από το λεονταρισμό που ακούμε από εκείνους που υποθέτουν ότι η Ευρώπη δεν έχει επιλογή από το να μας δώσει όλα όσα θέλουμε παραπάνω από απλά αφελή», σχολίασε ο κ. Όσμπορν. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το ότι πρόκειται για αμφίδρομη σχέση. Η Βρετανία δεν μπορεί να περιμένει να διατηρήσει όλα τα οφέλη που συνόδευαν τη συμμετοχή στην ΕΕ χωρίς να επωμιστεί κανένα κόστος ή υποχρέωση», συμπλήρωσε.

Η ομιλία του κ. Όσμπορν συμπίπτει με συνέντευξή του στους Financial Times στην οποία δηλώνει ότι αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο δεν θα την απέφευγε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας