Powered by

ΕΒΕ Λευκωσίας: Το ΑΞΙΚ ανήκει στην πόλη μας

Την έντονη διαφωνία του για τη μεταστέγαση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) σε άλλη πόλη εξέφρασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΛ, το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών και της Προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) και Αντιπροέδρου του ΕΒΕΛ Έλενας Τάνου, καθώς και του Διευθυντή του ΕΒΕ Λευκωσίας Σωκράτη Ηρακλέους. Στον κ. Δημητριάδη τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα της φημολογούμενης μετακίνησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου.

Τόσο η ΕΤΑΠ Λευκωσίας όσο και το ΕΒΕ Λευκωσίας εισηγούνται όπως το ΑΞΙΚ παραμείνει στην πρωτεύουσα, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους. Μεταξύ αυτών, είναι η ισότιμη εξυπηρέτηση όλων ων τουριστικών κέντρων της Κύπρου, ενώ προστίθεται ότι οι περισσότεροι φοιτητές στο ΑΞΙΚ προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Ακόμη, αναφέρεται το κόστος λειτουργίας, οι υποδομές και οι ανάγκες για στέγαση, αλλά και ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ΑΞΙΚ.

Η παραμονή του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία θα επιτρέψει επίσης τη σταδιακή μετάβαση στα νέα κτήρια και αξιοποίηση της σημαντικής επένδυσης που έγινε από το κράτος μόλις το 2011 για ανακαίνιση των εργαστηρίων του Ινστιτούτου.

«Τυχόν απομάκρυνση της ξενοδοχειακής σχολής θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα στην οικονομία της πόλης η οποία δυστυχώς δεν θα επωφεληθεί με ανάπτυξη μεγάλων έργων που θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της οικονομίας της, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, συμπλέγματα εξοχικής διαμονής, αεροδρόμια, λιμάνια» αναφέρεται.

Όσον αφορά τη στέγαση, αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλές συμφέρουσες λύσεις για το δημόσιο, όπως η δυνατότητα ανέγερσης νέου κτηριακού συγκροτήματος σε μικρότερο χώρο ή η στέγαση του ΑΞΙΚ εντός ή κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.

Αναφέρεται εξάλλου ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό και για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδης θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις με συνολικό κόστος €75 εκ., ενώ η ανέγερση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο 2018.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο