Α/φοί Ελευθερίου Φάρμα & αχναγάλ: Dairy Farm Games
07:40 - 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η μικρή φάρμα στην αυλή του σπιτιού του Λευτέρη Ελευθερίου μεγάλωσε, επεκτάθηκε και λειτούργησε δικό της τυροκομείο. Σημερινοί συνεχιστές τα αδέλφια Γιώργος, Άγγελος, Άννα και Νικόλας Ελευθερίου.
Ήταν το 1977 όταν ο Λευτέρης Ελευθερίου επέστρεψε, από τις σπουδές του στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, στο Δασάκι της Άχνας. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, συνέχισε τη λειτουργία της φάρμας που είχε η οικογένεια στην αυλή του σπιτιού του. Την τότε εποχή δεν απαιτούνταν προδιαγραφές και υγειονομικοί κανονισμοί, όπως σήμερα, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.
Η ουσιαστική επέκταση ήρθε το 2001, με τυροκομείο στο Δασάκι της Άχνας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τη λειτουργία, πλέον, δύο αδελφικών εταιρειών, της Α/φοί Ελευθερίου Φάρμα και της αχναγάλ. Η λειτουργία της φάρμας απετέλεσε έξτρα πλεονέκτημα για το τυροκομείο, προμηθεύοντάς το με γάλα για τα προϊόντα του, εκ των οποίων τα κύρια ήταν ανέκαθεν το χαλούμι, την κυπριακή φέτα το κεφαλοτύρι, η αναρή και το γιαούρτι, με εξαγωγές στις Αραβικές Χώρες.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι νεαρά άτομα αναλαμβάνουν πλέον να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο της αγελαδοτροφίας και τυροκομίας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος σπούδασε αγελαδοτροφία στην Καλιφόρνια, με εξειδίκευση στα τυροκομικά προϊόντα και ο Άγγελος τυροκομικά στην Ιταλία. «Το λυπηρό είναι ότι δεν έχουμε και την ανάλογη στήριξη της πολιτείας», σημειώνει ο Άγγελος.
Σε όλη την Κύπρο
Η πρώτη και κύρια αγορά διανομής των προϊόντων αχναγάλ ήταν τα Κοκκινοχώρια κι ακολούθησε η Λεμεσός: «Τώρα επεκτεινόμαστε παγκύπρια. Αντιμετωπίζουμε, βέβαια, πολλές δυσκολίες, καθώς πλείστες υπεραγορές έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, ώστε να τοποθετήσουν τα προϊόντα μας στα ράφια τους. Δεν σταματάμε, όμως, ήδη προχωρήσαμε στον τομέα της παστερίωσης και βελτιώσαμε σημαντικά τα δίκτυα διανομής μας».
Δυνατό όπλο για τις εταιρείες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελεί η παστερίωση. Το 2014, με την ανάληψη ευθυνών στο τυροκομείο από τον Άγγελο Ελευθερίου, η εταιρεία προχώρησε και με την παραγωγή του γάλακτος αχναγάλ, που προϋποθέτει αυστηρή διαχείρισή του και των προϊόντων του. Όπως τόνισε ο Γιώργος, στον τομέα του χαλλουμιού, υπάρχουν πολλοί που φτιάχνουν χαλούμια στους δικούς τους χώρους και τα πουλούν ως χωριάτικα. «Αυτό έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις των βιομηχανιών και δεν διασφαλίζει, συνάμα, την ποιότητα του προϊόντος. Αντίθετα, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις HACCP και ISO και όλους τους ελέγχους, τις αναλύσεις και όσα άλλα δια νόμου απαιτούνται», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιομηχανίες είναι, επίσης, η ρευστότητα και οι μεγάλες πιστώσεις στις πληρωμές. Το δεύτερο, ειδικά στον τομέα των γαλακτοκομικών, είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού: «Οι Κύπριοι δεν προτιμούν το επάγγελμα, οπότε αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με ξένους, κάτι που δυσχεραίνει το έργο μας», ανέφερε. Κι εξήγησε: «Οι Κύπριοι μπορεί να δουλέψουν μόνο για λίγο διάστημα, σε μια μεταβατική γι’ αυτούς περίοδο, μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο. Εμείς, όμως, χρειαζόμαστε σταθερό προσωπικό. Έτσι, στρεφόμαστε στους ξένους -Ρουμάνους, Βούλγαρους, Μολδαβούς, Ινδούς -, χρειαζόμαστε σε κάποιες περιπτώσεις βίζες, ενώ δυσκολευόμαστε στην επικοινωνία λόγω γλώσσας, αλλά και στη διεκπεραίωση της εργασίας, καθώς είναι, συνήθως, ανειδίκευτοι».
Έμφαση στις εξαγωγές
Πέραν των δυσκολιών, που είναι αναπόφευκτες σε κάθε τομέα και επίπεδο δραστηριοποίησης, κάθε επιχείρηση έχει ή τουλάχιστον επιδιώκει να αποκτήσει το δικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που θα της δώσει ώθηση στην αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες Α/φοί Ελευθερίου Φάρμα και αχναγάλ: «Για εμάς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το δικής μας παραγωγής γάλα, αφού έτσι μπορούμε να ελέγχουμε και να διασφαλίζουμε την ποιότητά του στον μέγιστο βαθμό. Όσες επιπλέον ποσότητες αγοράζουμε από άλλες τέσσερις μονάδες, γιατί οι δικές μας δεν είναι αρκετές, πρόκειται για αγελαδινό γάλα και το χρησιμοποιούμε ειδικά για τυρί».
Η αχναγάλ εξάγει το χαλλούμι της σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο και Σουηδία. Το 30%, περίπου, του συνολικού της τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές, οι οποίες σημειώνουν για την εταιρεία αύξηση 15% με 20% κάθε χρόνο, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο μήνας με τις περισσότερες παραγγελίες από το εξωτερικό. Ο Γιώργος εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα, που αγγίζει, όπως είπε, τα επίπεδα των ελεύθερων περιοχών, επισημαίνοντας ότι «πρόσφατα έκλεισαν δύο με τρία τυροκομεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές κι αυτό γιατί άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του χαλουμιού που εξήγαγαν δεν είχε καμία σχέση με τη δική μας, που είναι σαφώς ανώτερη, λόγω των απαιτητικών διαδικασιών παραγωγής που ακολουθούμε, πάντοτε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».
Την ίδια ώρα, βάσει των όσων κανείς μπορεί να προβλέψει, προσμετρώντας στοιχεία και δεδομένα, το μέλλον της βιομηχανίας των γαλακτοκομικών προδιαγράφεται ευνοϊκό, κι αυτό λόγω, κυρίως, του δημοφιλούς χαλουμιού: «Πρέπει, όμως, η νεολαία να έρθει πιο κοντά στα επαγγέλματα του κλάδου μας και να μην τα μηδενίζει, ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη. Απαιτείται, βεβαίως, μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση στον τομέα, χρειάζεται πολύ μεράκι και αφοσίωση 365 μέρες τον χρόνο, ώστε να μην έχεις απώλειες σε ζώα και ζημίες».
Ο ίδιος σπούδασε αγελαδοτροφία στην Καλιφόρνια, με εξειδίκευση στα τυροκομικά προϊόντα: «Εκεί λειτουργούν αγροτικά γυμνάσια, δίδεται έμφαση στην εκπαίδευση των σπουδαστών που προορίζονται για επαγγέλματα του κλάδου μας, συχνά πραγματοποιούνται διαγωνισμοί και άλλα events που προωθούν το όλο αντικείμενο».
FACTS & FIGURES
• Η αχναγάλ μπορεί να προσφέρει τα προϊόντα της σε χαμηλές τιμές, αφού έχει το πλεονέκτημα της δικής της παραγωγής γάλακτος.
• Διαθέτει δικό της δίκτυο διανομής και αυτοκίνητα σε Λευκωσία, Κοκκινοχώρια και Λάρνακα καθώς και αντιπροσώπους σε Πάφο και Λεμεσό. Στόχος της είναι η ευρύτερη επέκταση ανά το παγκύπριο.
• Η Α/φοί Ελευθερίου Φάρμα και η αχναγάλ εργοδοτούν, συνολικά, 60 άτομα - 45 στο τυροκομείο και 15 στη φάρμα.
• Έδρα και των δυο εταιρειών είναι το Δασάκι της Άχνας.
• Η αχναγάλ παράγει 8.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων τον χρόνο.
• Η Α/φοί Ελευθερίου Φάρμα διαθέτει 1.150 αγελάδες.
• Οι τροφές που χρησιμοποιούνται στη φάρμα χωρίζονται σε συμπυκνωμένες και χονδροειδείς. Οι πρώτες αποτελούνται από καρπό που αλέθεται, όπως η σιταροπούλα, το κριθάρι, η ζαχαρόπιτα και η σόγια, που εισάγονται από διάφορες χώρες, όπως, Αργεντινή, Βραζιλία, Ουκρανία και Ινδία. Οι χονδροειδείς, σανός, ενσίρωμα δημητριακών και άλλες, είναι κυπριακές.
• Οι κυριότεροι πελάτες της Αχναγάλ είναι οι υπεραγορές Κόκκινος, Ξενής, Στέλιος, Ιωαννίδης, MAS σε όλη την Κύπρο, Παπαντωνίου, Savemore, Λυσιώτης, Mary’s Market και Θράσος, καθώς και οι φρουταρίες Παπαμιχαήλ και Θεοφάνης.