Powered by

Κατά της ενίσχυσης του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η Βουλή

Την απόσυρση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η Πρώτη Κυρία, ζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο διαλαμβάνει την απάλειψη του εδαφίου 2 του άρθρου 4 του νόμου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η οικονομική ενίσχυση του Φορέα από τα πλεονάσματα που έχουν προκύψει στη φοιτητική χορηγία του Υπουργείου Παιδείας. Ο αρχικός νόμος προνοεί ότι ο Φορέας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικές εισφορές.

Όπως ανέφερε η Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου, η πενταμελής επιτροπή του Φορέα, ήδη έλαβε 914 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 355 και αφορούν την καταβολή διδάκτρων συνολικού ύψους €550.789. Διευκρίνισε ότι όλες οι παροχές αφορούν στην καταβολή διδάκτρων είτε την στέγαση ενός δυσπραγούντα φοιτητή και δεν καταβάλλονται στον αιτητή, αλλά απευθείας στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιοκτήτη της φοιτητικής εστίας όπου θα διαμένει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Γεωργίου είπε πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία της ιστοσελίδας του Φορέα, όπου θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν παραχωρήσει δωρεές.

Ωστόσο, ο Γενικός Ελεγκτής με σημείωμά του προς την Επιτροπή κατέθεσε σειρά επιφυλάξεων αναφορικά με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Άκης Χατζηϊωσήφ ανέφερε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής πως αν εγκριθεί η τροποποίηση αυτό θα σημαίνει ότι ο Φορέας θα δίνει κατά χάριν χορηγίες σε άτομα που έχουν ήδη δεχθεί βοήθεια, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Υπενθύμισε δε πως κατά χάριν χορηγίες υπάρχουν σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως όταν υπάρχει φοιτητική χορηγία δεν μπορεί να υπάρξει επιπρόσθετη κατά χάριν χορηγία. «Με ποιο κριτήριο θα δοθεί» η επιπλέον χορηγία, διερωτήθηκε.

«Αν το κράτος έχει περισσότερους πόρους τότε αυτή να περιληφθεί στα πλαίσια της φοιτητικής χορηγίας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε μεν για αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την οποία το κυβερνών κόμμα παρά τις επιφυλάξεις του θα κάνει την υπέρβαση, όπως είπε.

Επικαλούμενος το κλίμα στην Επιτροπή ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου διότι, όπως είπε, αν αυτό οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας θα πάρει «μόνο την ψήφο υπέρβασης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις