Powered by

Νέο σχέδιο για Πολιτογράφηση μη Κυπρίων επιχειρηματιών

Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της εθνικής οικονομίας και την ανάγκη υποστήριξης της από ξένες επενδύσεις, εκπόνησε στις 24.5.2013 το Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση Πολιτογράφηση μη Κύπριων επιχειρηματιών/ επενδυτών, το οποίο αναθεώρησε στις 19.3.2014.

Σύμφωνα επίσημη ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου και μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε πρόταση  στο Υπουργικό Συμβούλιο για την περαιτέρω αναθεώρηση των οικονομικών κριτηρίων καθώς και των άλλων όρων και προϋποθέσεων του Σχεδίου, η οποία εγκρίθηκε στη συνεδρία του Υπουργικού ημερ. 13.9.2016.

Το νέο Σχέδιο συνάδει με τον βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η περαιτέρω ενθάρρυνση άμεσων ξένων επενδύσεων και η προσέλκυση φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση τους στην Κύπρο. Συνεπώς, εμπεριέχει συγκεκριμένα κίνητρα, όρους και προϋποθέσεις αλλά και διαδικασίες ελέγχου, ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση.
 
Στο νέο Σχέδιο εισάγονται κριτήρια επένδυσης σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, αλλά καταργούνται τα προηγούμενα κριτήρια της επένδυσης σε κρατικά ομόλογα και σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Επίσης, το κριτήριο της παραχώρησης υπηκοότητας σε επενδυτές που έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου 2013 δεν υφίσταται πλέον. Ακόμη, στο νέο Σχέδιο εισάγονται προϋποθέσεις παραμονής για τους αιτούντες επενδυτές και τα μέλη της οικογένειας τους, καθώς και διατάξεις για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας στους γονείς των επενδυτών.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου Σχεδίου ημερομηνίας 19.3.2014 θα εξεταστούν στη βάση των διατάξεων του εν λόγω Σχεδίου, εκτός και αν οι αιτούντες/ επενδυτές επιθυμούν να αποσύρουν την αίτηση τους και να την υποβάλουν εκ νέου στη βάση του νέου Σχεδίου. Επίσης, σημειώνεται ότι για την περίοδο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 θα ισχύουν και τα δύο Σχέδια και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση στη βάση οποιουδήποτε εκ των δύο Σχεδίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο