Powered by

Μια νίκη Τραμπ θα κοστίσει $1 τρισ. στις ΗΠΑ

H οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να είναι κατά 1 τρισ. δολάρια μικρότερη το 2021 αν κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο από ότι θα ήταν με βάση το βασικό σενάριο, προβλέπει η Oxford Economics.

Αν και οι πολιτικές του κ. Τραμπ – όπως τα μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο, οι περικοπές φόρων και η απέλαση μεταναστών – μπορεί να μετριαστούν στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο, αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τονίζουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας.

«Αν ο κ. Τραμπ αποδειχθεί πιο επιτυχημένος στην υιοθέτηση των πολιτικών του, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, διαγράφοντας 5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σχέση με το βασικό σενάριο και υπονομεύοντας την προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης» επισημαίνουν.

Με βάση το βασικό σενάριο η Oxford Economics αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% από το 2017 και έπειτα, φτάνοντας στα 18,5 τρισ. δολάρια το 2021.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν την Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν ο κ. Τραμπ επιτύχει να εφαρμόσει τις πολιτικές του, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Oxford Economics, υποχωρώντας κοντά στο μηδέν το 2019 και μειώνοντας το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 17,5 τρισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βρετανία: Άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5% τον Απρίλιο-Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για το reset Ε.Ε.-Βρετανία… Το όφελος για το Ηνωμένο Βασίλειο
Ε.Ε.: Σχέδια για τέλος δύο ευρώ σε μικροδέματα από Κίνα–Πλήγμα για Shein και Temu
Ε.Ε.: «Πράσινο φως» για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης