Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να φύγουν από το Λονδίνο
17:27 - 13 Σεπτεμβρίου 2016

Οι τράπεζες που σχεδιάζουν να μεταφέρουν το προσωπικό τους εκτός Λονδίνου μετά το Brexiτ, έχουν έρθει αντιμέτωπες με ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα για να τις στεγάσουν στις αντίπαλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η διαθεσιμότητα για άριστης ποιότητας κτίρια στις επιχειρηματικές ζώνες του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και του Άνστερνταμ είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και έχουν μείνει ελάχιστοι κατάλληλοι χώροι σε αυτές τις πόλεις, ώστε να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες εργαζομένους που μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.
«Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχος του Λονδίνου», επιβεβαίωσε ο Matthew Fitzgerald του μεσιτικού γραφείου Savills, με έδρα στο Δουβλίνο. «Θα μπορούσε να πάρει αρκετά χρόνια ώσπου να ξαναδούμε παρόμοιας κλίμακας συγκέντρωση του χρηματοοικονομικού τομέα», πρόσθεσε.
Καθώς τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το δραπραγματευτικό σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, οι πρώτοι που θα αποφασίσουν να φύγουν ενδέχεται να έχουν και το πλεονέκτημα, τονίζει το πρακτορείο. Τα στελέχη, πάντως, προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την πιθανότητα να χάσουν το δικαίωμα της ελεύθερης πώλησης υπηρεσιών από το Λονδίνο στην υπόλοιπη ΕΕ.
Το πρόβλημα επηρεάζει κυρίως τις εταιρίες της Wall Street, οι οποίες στεγάζουν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων εργαζομένων τους στο Λονδίνο. Το 87% του ευρωπαϊκού προσωπικού των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών βρίσκεται στη Βρετανία, η οποία στεγάζει επίσης και το 78% των δραστηριοτήτων των αγορών κεφαλαίου στην περιοχή, σύμφωνα με το think tank New Financial.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr