ΣΥΚΑΛΑ: Παραπλανεί ο ΥΠΟΙΚ για τα γεγονότα του Μάρτη του 2013
19:23 - 01 Σεπτεμβρίου 2016
Για παραπλανητική υπεραπλούστευση των γεγονότων του Μάρτη του 2013, επικρίνει τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδης ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε, σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ, το κούρεμα στη Λαϊκή όπως κάθε εταιρία που πτωχεύει και αφήνει εκτεθειμένους τους πιστωτές της.
«Δεν μας λέει όμως ο κ Υπουργός ότι την "εταιρεία" στη προκειμένη περίπτωση την πτώχευσε το ίδιο το κράτος με τις δικές του ενέργειες και παραλήψεις, όπως είναι κοινώς παραδεκτό. Δεν μας λέει επίσης ότι όταν η Λαϊκή «πτώχευσε», όπως επικαλείται ο κ. Υπουργός, δεν επετράπη, για λόγους εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων, να εφαρμοστούν οι διαδικασίες περί πτωχεύσεων που προβλέπει ο νόμος για κάθε εταιρία, για την προστασία των πιστωτών», αναφέρεται.
Προστίθεται πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής κατασχέθηκαν με αλχημείες και χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση άλλου πιστωτικού ιδρύματος και του κράτους, σε βάρος των πιστωτών.
«Κι ας μην επικαλεστεί ο κ Υπουργός παραπλανητικά και πάλιν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής εξοφλούν τον ELΑ. Έτσι κι αλλιώς ο ELA έπρεπε να είχε «κουρευτεί» πρώτος, αφού μεγάλο μέρος του ως γνωστό παραχωρήθηκε παράνομα με παραπλανητικά στοιχεία από την ίδια την ΚΤΚ, όπως επίσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι παρά το γεγονός της μεταφοράς στη Τράπεζα Κύπρου των περιουσιακών στοιχείων, είτε σοβαρά υποτιμημένα είτε με μηδενική αξία, εντούτοις αυτά ήταν αρκετά για να εξοφλήσουν ολόκληρο τον ΕLA και να περισσέψουν και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία ουσιαστικά μετετράπησαν σε μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου (18% τότε) στην διαδικασία κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου.
«Δεν μας λέει ότι επιλεκτικά και με παράνομη παρέμβαση του κράτους, δεν έμειναν όλοι οι πιστωτές εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έγιναν σωρεία παράνομων εξαιρέσεων σε βάρος των υπολοίπων», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι που παρανόμησαν ήταν οι πρώτοι που προστατεύθηκαν, ενώ γίνεται λόγος για προνομιακή πληροφόρηση ορισμένων που μετέφεραν τα χρήματα τους αλλού.
Αναφέρεται επίσης ότι ο Συνεργατισμός, που ήταν κι αυτή εταιρία υποψήφια για πτώχευση όπως η Λαϊκή, διεσώθη με αλχημείες και με άνιση μεταχείριση από το κράτος, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μέρος των κουρεμένων της πρώτης "εταιρίας".
Όπως αναφέρεται, ο κ. Γεωργιάδης, που υπόγραψε την «εκτέλεση» των κουρεμένων της Λαϊκής, με τις βαρύτατες προσωπικές του ευθύνες, δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το κούρεμα μπορούσε να αποφευχθεί, ούτε ότι μπορεί να γίνει αποκατάσταση των θυμάτων με τρόπους που δεν θα επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, γιατί δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη σαν Υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει πολιτική ενάντια στις προσωπικές του καταστροφικές επιλογές. Γι’ αυτό, όπως αναφέρεται, παραπλανεί και τον ΠτΔ διογκώνοντας το κόστος αποκατάστασης, για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του επιλογές.
«Ίδια ακριβώς τακτική που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον τότε εντολοδόχο της διοικητή της ΚΤΚ κ Δημητριάδη και την PIMCO, με τη ψευδή διόγκωση των αναγκών των Κυπριακών τραπεζών το 2012-13, για να διευκολύνουν τις δικές τους πολιτικές, σε βάρος αθώων», αναφέρεται.
«Δεν μπορείτε κ. Γεωργιάδη, εσείς που υπογράψατε τη σφαγή αθώων πολιτών να μονολογείτε στα ΜΜΕ αποκρύβοντας σκληρές αλήθειες που καίνε, και να περηφανεύεστε ανερυθρίαστα για ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με κλεμμένες αποταμιεύσεις των Πολιτών».
Τέλος ο ΣΥΚΑΛΑ προκαλεί τον κ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτική συζήτηση, ώστε «να υπάρχει αντίλογος από αυτούς που έγιναν το ανάχωμα για να έχουμε σήμερα Κράτος και χρηματοπιστωτικό σύστημα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ