Powered by

Μειώθηκε το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Mικρή μείωση σημείωσε το χρέος των νοικοκυριών στο τέλος Μαρτίου 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο φτάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τα 22,2 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να  παραμένει σε σχετικά σταθερά επίπεδα με οριακή πτώση στο 127,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Μαρτίου 2016 στα 46,6 δις ευρώ εκ των οποίων το 65% αφορά μετρητά και καταθέσεις, 1% αφορά χρεόγραφα, 19% μετοχές και 15% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 52,4 δις ευρώ με αναλογία 14% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια, 2% σε χρεόγραφα, 50% σε μετοχές και 28% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Οριακή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψε το χρέος του τομέα, το οποίο ανήλθε στα 39,5 δις ευρώ με το δείκτη χρέους να σημειώνει επίσης μικρή πτώση φτάνοντας στο 226,9% του ΑΕΠ.

Ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί οργανισμοί και συνταξιοδοτικά ταμεία
Το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 3,1 δις ευρώ και είναι κατανεμημένο, 15% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 19% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 17% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 2,5 δις ευρώ επενδυμένο 6% σε μετρητά και καταθέσεις, 6% σε δάνεια και χρεόγραφα, 77% σε μετοχές και 11% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 2,7 δις ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 59%, 31% σε δάνεια, 5% σε χρεόγραφα, 2% σε μετοχές και 3% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η δομή των επενδύσεων και των τριών προαναφερθέντων τομέων παρέμεινε σχετικά αναλλοίωτη με οριακές μεταβολές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι ως χρέος ορίζεται το σύνολο του παθητικού σε δάνεια και χρεόγραφα και ως δείκτης χρέους ορίζεται το χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το τρίπτυχο ζητημάτων που ανέδειξε στο Ecofin ο Κεραυνός-Εγκρίθηκε το τροποποιημένο ΣΑΑ της Κύπρου
Εβδομαδιαίες ζημιές 0,71% για το ΧΑΚ
«Τεχνικές αδυναμίες και μονομερής ενέργεια στη μελέτη βιωσιμότητας για Κέντρο Φιλοξενίας»-Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Φ. Φαίδωνος
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος ατόμου-Δόθηκε παράταση
Ζητά συνάντηση με Χριστοδουλίδη για επίλυση προβλημάτων στον ΕΟΑ Πάφου το ΕΒΕΠ
Γενικό Λογιστήριο: Υπογραφή σύμβασης για σύστημα συντάξεων δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων
Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς έγκριση από το Ecofin το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου