Ορφανίδης: «Το ρωσικό δάνειο ήταν αυτό που άφησε τη βόμβα να σκάσει»
09:40 - 30 Αυγούστου 2016
Σε σύγκρουση μεγατόνων ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Αθανάσιο Ορφανίδη κατέληξε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενώπιον της οποίας παρέστη ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.
Μετά από το δριμύ κατηγορώ και τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τα μέλη της επιτροπής και ειδικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ο κ. Ορφανίδης επέστρεψε τα πυρά, επιρρίπτοντας ευθύνες στους χειρισμούς της πρώην κυβέρνησης.
Κυρία αιτία για την οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ήταν η μακράς διάρκειας κωλυσιεργία από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και το «φούσκωμα» των αριθμών για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών το καλοκαίρι του 2012, εκτοξεύοντας τον αριθμό στα 10 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι «μπορούσαν να αντέξουν οι εγχώριες τράπεζες το ελληνικό κούρεμα αν υπήρχε σωστή και συνετή διαχείριση».
Συνεχίζοντας τις επικρίσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε ότι το «ρωσικό δάνειο ήταν αυτό που άφησε τη βόμβα να σκάσει, εξηγώντας ότι διαφορετικά η τότε κυβέρνηση θα καλείτο να λάβει μέτρα».
«Αυθαίρετες και παράνομες» χαρακτήρισε τις ενέργειες Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνησης, που οδήγησαν, όπως είπε, σε στέρηση των περιουσιών χιλιάδων καταθετών.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Ορφανίδη ότι οι αποφάσεις της Pimco για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών ήταν «καθοδηγούμενες από την ΚΤΚ».
Σημειώνεται ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών απηύθυναν για δύο και πλέον ώρες ερωτήματα προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τους χειρισμούς του ως κεντρικός τραπεζίτης, μεταξύ άλλων για την παροχή ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τη μεταφορά της έδρας της Μαρφίν στην Κύπρο, καθώς και την απόφαση για συμμετοχή της Κύπρου στο κούρεμα ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά στην παροχή ELA στην Λαϊκή, ο ίδιος δήλωσε ότι όταν ο ίδιος αποχώρησε από την ΚΤ, το ποσό βρισκόταν στα €3,8 δισ. και η Τράπεζα ήταν φερέγγυα.
Καταληκτικά ο κ. Ορφανίδης διερωτήθηκε «ποιος φοβάται τη διαφάνεια και τη διαλεύκανση των οικονομικών εγκλημάτων», καλώντας τη Βουλή σε δημοσιοποίηση του μαρτυρικού υλικού της επιτροπής θεσμών για την οικονομική τραγωδία, με ανάρτηση σε ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες.
Η συζήτηση που έγινε σε έντονους τόνους θα συνεχιστεί την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ώρα 09:00.
Το κατηγορώ των βουλευτών
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε κατά του πρώην διοικητή της Κεντρικής η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της εξαγοράς της ρωσικής UNIASTRUM χαρακτηρίζοντας τον ως τον «κύριο υπεύθυνο» για την απώλεια εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
Εξάλλου ο κ. Ορφανίδης ρωτήθηκε γιατί επέτρεψε ως τότε κεντρικός τραπεζίτης να γίνουν «καζίνο» οι κυπριακές τράπεζες και γιατί η Κύπρος συμμετείχε στο ελληνικό PSI.
Παράλληλα οι βουλευτέςεπέκριναν έντονα τον κ. Ορφανίδη για τη μεταφορά της έδρας της Μαρφίν στην Κυπρο και τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από αυτή την απόφαση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ορφανίδης ερωτήθηκε για την εξασφάλιση ELA από τη Λαϊκή Τράπεζα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε η παροχή έκτακτης ρευστότητας, όπως επίσης για το γεγονός ότι είχε δηλώσει στις 4/4/2011 ότι τα κυπριακά ομόλογα δεν θεωρούνταν τα πλέον αξιόπιστα στις διεθνείς αγορές και τον ρόλο που είχε η δήλωσή του αυτή στο να βγουν τα ομόλογα της ΚΔ εκτός αγορών μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.