Powered by

Αντιστροφή του Επιχειρηματικού Κλίματος για την Κύπρο

Η αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο συνέβαλαν ώστε ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στην Κύπρο να σημειώσει άνοδο την ώρα που για το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. βρίσκεται σε ύφεση.

Σημαντική πτώση σημείωσε τον Αύγουστο του 2016, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ( BCI) για τη ζώνη του ευρώ , σύμφωνα με τις υπηρεσίες DGECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , καθώς οι εκτιμήσεις των διαχειριστών για την παρελθούσα παραγωγή , το επίπεδο των συνολικών εξαγωγών και τα λογιστικά, επιδεινώθηκαν αισθητά . Οι προσδοκίες για την παραγωγή επιδεινώθηκαν πολύ λιγότερο και οι απόψεις σχετικά με τα αποθέματα των ετοίμων προϊόντων παρέμειναν σταθερές . Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το γενικό δείκτη (ESI) , ο οποίος κινήθηκε προς τα κάτω κατά 1,0 μονάδες στο 103,5 στην ευρωζώνη και κατά 0,9 μονάδες σε 103,8 στην ΕΕ.


 

Αντίθετως ο ESI αυξήθηκε στην Κύπρο σχεδόν 6 μονάδες βάσης στο 116,2 τον Αύγουστο ( από 110,1 τον Ιούλιο ) , κυρίως λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών από 14,3 μονάδες τον Ιούλιο, σε 26,6 τον Αύγουστο και το λιανικό εμπόριο , που γύρισε σε θετικό έδαφος ( από -1,2 σε 3,3 ) . Οι προσδοκίες των κατασκευών παρέμειναν αρνητικές ( - 24,4 -31,7 ) , η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ήταν ελαφρώς καλύτερη ( -8,2 -6,9 ) και οι προσδοκίες στη βιομηχανία βελτιώθηκαν σημαντικά ( από -0,3 σε  8,3 ) .

Η επιδείνωση στη ζώνης του ευρώ ήταν αποτέλεσμα της εξασθενημένης εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς , εκτός των κατασκευών , καθώς και  σε μικρότερο βαθμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών . Ο ESI υποχώρησε σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ , και συγκεκριμένα στην Ολλανδία ( -3,6 ) , την Ιταλία (-2,1 ) , την Ισπανία (-1,5 ) και τη Γερμανία (-1,1 ) , ενώ κατέγραψε αύξηση στη Γαλλία ( + 0.8 ) . Η σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης βιομηχανίας (-1,8 ) προκλήθηκε από την απότομη επιδείνωση στις  εκτιμήσεις των διαχειριστών του τρέχοντος επιπέδου των συνολικών παραγγελιών από τον Φεβρουάριο του 2009. Οι εκτιμήσεις των άλλων δύο συστατικών ήταν είτε αμετάβλητες (αποθέματα τελικών προϊόντων ) ή ελαφρώς χειρότερες ( προσδοκίες για την παραγωγή ) . Σύμφωνα με τις απαισιόδοξες απόψεις σχετικά με τη συνολικό όγκο παραγγελιών , οι εκτιμήσεις των παραγγελιών εξαγωγών και το παρελθόν της παραγωγής ( δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη εμπιστοσύνης ) επιδεινώθηκαν τόσο πολύ για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2012 και τον Ιούλιο του 2011, αντίστοιχα .


Η μείωση στην εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών (-1,2) οφείλεται στη σημαντική πτώση των προσδοκιών της ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, στην αξιολόγηση της παρελθούσας ζήτησης και στη τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε (-0,6), αντανακλώντας τις πιο απαισιόδοξες απόψεις σχετικά με το μέλλον της ανεργίας, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει  από τις υψηλότερες προσδοκίες αποταμίευσης και τις πιο αισιόδοξες απόψεις σχετικά με τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις των νοικοκυριών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο του λιανικού εμπορίου έπεσε κατακόρυφα (-2.7) λόγω της χειρότερης εικόνας για το παρόν και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο κάπως από τη βελτιωμένη αξιολόγηση της επάρκειας του όγκου των αποθεμάτων.

Η εμπιστοσύνη στον τομέα των  κατασκευών ήταν ο μόνος δείκτης που κατέγραψε αύξηση (+0,2), χάρη στις υψηλότερες προσδοκίες για την απασχόληση που κυριάρχησε επί των εκτιμήσεων για το επίπεδο των παραγγελιών. Τέλος, η άνοδος (1,0) της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (που δεν περιλαμβάνονται στο ESI) οφείλεται στις βελτιωμένες εκτιμήσεις της παρελθούσας επιχειρηματικής κατάστασης και την αναμενόμενη ζήτηση, που υπερκάλυψαν τις χειρότερες εκτιμήσεις της παρελθούσας ζήτησης.

Οι προσδοκίες για την απασχόληση αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στον τομέα των κατασκευών και, σε μικρότερο βαθμό, στη βιομηχανία, ενώ συρρικνώθηκαν στις υπηρεσίες και παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στο λιανικό εμπόριο.

Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης μειώθηκαν σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο, όπου αυξήθηκαν ελαφρώς. Παρομοίως υποχώρησαν και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές .

Η μείωση του βασικού δείκτη στην ΕΕ ήταν οριακά μικρότερη (-0,9) από ό, τι στη ζώνη του ευρώ, λόγω της βελτίωσης του κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της εκτός της ζώνης του ευρώ  το Ηνωμένο Βασίλειο (+1,4), η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από ήπια υποβαθμιζόμενο συναίσθημα στην Πολωνία (-0,6).

Οι εξελίξεις στην ΕΕ σε τομεακό επίπεδο ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιες με εκείνες της ζώνης του ευρώ, οι κύριες διαφορές είναι ηπιότερη πτώση των υπηρεσιών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς και μια απότομη μείωση της εμπιστοσύνης των κατασκευών.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν ισχυρότερη από ό, τι στη ζώνη του ευρώ. Οι προσδοκίες των διευθυντών για την απασχόληση διέφεραν από εκείνες στη ζώνη του ευρώ, όπως και ήταν καλύτερες για το λιανικό εμπόριο, χειρότερες στον τομέα των κατασκευών και αμετάβλητες στον τομέα των υπηρεσιών. Οι προσδοκίες για τις τιμές, αντίθετα, ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιες με αυτές στη ζώνη του ευρώ, εκτός από το λιανικό εμπόριο, που παρέμεινε αμετάβλητο.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας