«Απόβαση» ΔΝΤ στην Αίγυπτο
07:53 - 03 Αυγούστου 2016
Στο Κάιρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά από αίτημα της Αιγύπτου για οικονομική συνδρομή.
Το αίτημα κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά δάνειο ύψους $12 δισεκατομμυρίων.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έφτασε στο Κάιρο, συζητά με την κυβέρνηση τους όρους ενός προγράμματος, που θα διαρκέσει, τουλάχιστον, 3 χρόνια.
Το ποσό που θα εγκριθεί, αλλά και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.
«Στην Αίγυπτο δεν εφαρμόζονται νόμοι και κανόνες, ώστε να είναι ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές. Ακόμα και αν το ΔΝΤ εγκρίνει αυτά τα $12 δισεκατομμύρια, για 3 χρόνια, αυτό δε σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές θα σπεύσουν στην Αίγυπτο. Μας λείπουν οι κανόνες και μας λείπουν οι δυνατές υποδομές» αναφέρει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Αλναζάρ, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ, για να στηρίξει μία οικονομία που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες και υψηλά ελλείμματα.
Ήδη, υπό την καθοδήγηση του Ταμείου, προχώρησε σε απελευθέρωση της ισοτιμίας της αιγυπτιακής λίρας.
Αυτό, όμως, προκάλεσε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και εκτόξευση των τιμών.
Οι πολίτες αγωνίζονται, πλέον, για να αγοράσουν τα απαραίτητα:
«Οι πελάτες δεν ξοδεύουν όσα ξόδευαν στο παρελθόν. Αγοράζουν μόνο τα βασικά τρόφιμα για να επιβιώσουν, έχουν σταματήσει να αγοράζουν άλλα προϊόντα. Η ανατίμηση του δολαρίου έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο, άρα είναι λογικό να υφιστάμεθα τις συνέπειες.» αναφέρει στο euronews ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ.
Η Τράπεζα της Αιγύπτου αναγκάστηκε να ρίξει $500 εκατομμύρια στην αγορά, για να διασφαλίσει την εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων, βασικών ειδών και πρώτων υλών.
Ωστόσο, η χώρα «ξεμένει» από συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Στην Αίγυπτο, η «μαύρη αγορά» ανθεί.
Η κυβέρνηση έκλεισε ανταλλακτήρια, που πουλούσαν δολάρια όχι στην τιμή που όρισε η Κεντρική Τράπεζα αλλά σε αυτή που διαμόρφωνε η αγορά.
«Οι Αιγύπτιοι περιμένουν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, ελπίζοντας σε αναβίωση της οικονομίας που αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα. Πολλοί φοβούνται τους αυστηρούς όρους που θα επιβάλλει το ΔΝΤ» σημειώνει από το Κάιρο, ο ανταποκριτής του euronews, Μοχάμεντ Σαϊκιμπραχίμ.
ΠΗΓΗ: Euronews