Κ. Πετρίδης: Η μεταρρύθμιση της ΔΥ αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας
10:14 - 29 Αυγούστου 2016
Η κυβέρνηση επανακαταθέτει το νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας γιατί σχετίζεται με τη βιωσιμότητα της χώρας ανέφερε ενώπιον της Βουλής ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, στην οποία επανακατατέθηκαν τα νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τις συντεχνίες, θα καθιστούσε υπαρκτή την πιθανότητα νέου εκτροχιασμού.
Εξάλλου, όπως είπε, «ενδεχόμενη αναίρεση οικονομικής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, θα έδινε τη δυνατότητα στις επόμενες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση του κρατικού μισθολογίου, το οποίο, παρά τις μειώσεις, εξακολουθεί να υπερβαίνει ακόμα τον μέσο όρο της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, δεν θα βαθμολογούνται με άριστα το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων, εξηγώντας ότι «δεν μπορούν προδήλως να ξεχωρίζουν το 100% των υπαλλήλων».
Ωστόσο, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του συστήματος, αναγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται για απλό τεχνικό ζήτημα.
«Καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει ισοζυγισμένη βαρύτητα και εξισορρόπηση μεταξύ του συστήματος εξετάσεων, σύστασης προϊσταμένων, καθώς και της αξιολόγησης από την ΕΔΥ», είπε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Βουλής ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω.
Γ. Εισαγγελέας: Οι χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης επισήμανε ότι η επανακατάθεση της νομοθεσίας που αφορά τη μεταρρύθμιση της ΔΥ «πέρασε από μεγάλη πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκαν χειρισμοί που δεν ήσαν και οι καλύτεροι».
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, μετά από τις παραινέσεις και τις στάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής «ήρθαμε σε επαφή με την εκτελεστική εξουσία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είχαν διαφανεί έστω καθυστερημένα ή εκ των υστέρων, αλλά δεν μπορούσαν να παραμείνουν απαρατήρητα».
Βασική ένσταση της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα ήταν το θέμα της ποσόστωσης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί κοινή συναινέσει. «Η αξιολόγηση των υπαλλήλων διεξάγεται πιο αυστηρά και με συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς, όμως, την ποσόστωση», ανέφερε ο κ. Κληρίδης, εξηγώντας ότι τα νομοσχέδια έχουν περάσει από τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο και δεν παρουσιάζουν πλέον οποιαδήποτε προβλήματα.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι εγείρονται πολλά σημαντικά ζητήματα από το νομοσχέδιο, εισηγούμενος να τεθεί οδικός χάρτης. «Αν πάμε να ενσωματώσουμε όλες τις πρόνοιες, μπορεί να αποτύχουμε, καθώς χρειάζεται περίοδος προσαρμογής».
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, σε νέα συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.
Οι αλλαγές
Προκειμένου να μην προκύπτουν θέματα συνταγματικότητας ή άλλα νομικά κωλύματα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές επί των νομοσχεδίων/ κανονισμών που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ΔΥ. Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στον νόμο περί κρατικού μισθολογίου, στον οποίο έχει συμπεριληφθεί διάταξη ώστε να καθίσταται σαφές ότι δεν θα προκύπτει δυσμενής μεταβολής της αντιμισθίας, εργοδοτούμενου, αξιωματούχου ή της σύνταξης συνταξιούχου. Σημειώνεται ότι κατά συνέπεια δεν χρειάστηκε ειδική ρύθμιση για τους δικαστές.
Παράλληλα, αλλαγές διενεργήθηκαν στον περί αξιολόγησης υποψηφίων για προαγωγή νόμο. Συγκεκριμένα, αναδιατυπώθηκαν οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να αποκλείονται από υποψήφοι για σκοπούς διατμηματικής προαγωγής ή προαγωγής, υπάλληλοι με χαμηλή βαθμολογία στις τελευταίες 3 αντί 2 ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησής τους, ενώ έχει μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του ν/σ, έτσι ώστε η εφαρμογή του νέου συστήματος προαγωγών να τεθεί σε εφαρμογή το 2019, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων με πρώτο έτος έναρξης το 2018.
Όσον αφορά στους κανονισμούς για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, έχουν διαγραφεί οι αναφορές που αφορούσαν την ποσόστωση, μετά από υπόδειξη του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ έχει αναδιατυπωθεί ο κανονισμός 6, στον οποίο έχουν περιληφθεί χαρακτηρισμοί/ προδιαγραφές για αξιολόγηση των υπαλλήλων σε διάφορες βαθμολογίες ανάλογα με την απόδοσή τους. Εξάλλου, στον κανονισμό 6 έχει περιληφθεί ειδική πρόνοια, ώστε να αποτελεί ευθύνη του οικείου προϊσταμένου η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσο η ανεπαρκής απόδοση οφείλεται ή συνδέεται με διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος.
Την ίδια ώρα, έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της ΕΔΥ σε ό,τι αφορά τον τρόπο καταγραφής των αποτελεσμάτων της προφορικής εξέτασης, με τη διαγραφή της απαίτησης για την τήρηση στενογραφημένων πρακτικών της προφορικής συνέντευξης για πρακτικούς λόγους.