Powered by

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα επιχειρήματα για αύξηση επιτοκίων

Τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο Jackson Hole.

H κεντρική τραπεζίτης δεν έδωσε "σήμα" για το πότε η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο τα σχόλιά της ενισχύουν την εκτίμηση ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους. Υπενθυμίζεται οτι η Fed συνεδριάζει το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, η Yellen σημείωσε ότι "η αμερικανική οικονομία πλησιάζει τους στόχους της Federal Reserve στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και της σταθερότητας των τιμών". 

"Δεδομένης και της συνεχιζόμενης ισχυρής επίδοσης της αγοράς εργασίας και των προβλέψεων για την οικονομία και τον πληθωρισμό, θεωρώ ότι ενισχύονται τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων τους τελευταίους μήνες".

Πρόσθεσε ότι η Fed συνεχίζει να θεωρεί ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι "σταδιακές".

Σημειώνεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε σχεδόν 10 χρόνια, αλλά δεν έχει συνεχίσει τις αυξήσεις εφέτος λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, της μεταβλητότητας στις αγορές και της εικόνας από το μέτωπο του πληθωρισμού.        

Εχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε μια ύφεση
Η Yellen αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της περιγράφοντας πώς η Fed μπορεί να αντιμετωπίσει μια μελλοντική ύφεση, τη στιγμή που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η γήρανση του πληθυσμού και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα. 

Καθώς η μέση ανάπτυξη σημαίνει ότι τα μελλοντικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να είναι χαμηλότερα, κάποιοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η Fed θα έχει μικρότερο περιθώριο ελιγμών για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική ύγεση καθώς θα υπάρχει μικρότερο περιθώριο μείωσης των επιτοκίων.

"Αυτή η άποψη είναι υπερβολική", σημείωσε η Yellen, προσθέτοντας ότι η Fedδ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αγορές ομολόγων και τις προβλέψεις της. Επίσης, θα μπορεί να διερευνήσει άλλες επιλογές, όπως τη διεύρυνση των στοιχείων ενεργητικού που μπορεί να αγοράζει, την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό ή του στόχου για το ονομαστικό ΑΕΠ.   

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.