Powered by

Βρετανία: Μόνο με άδεια εργασίας οι χαμηλού ειδίκευσης Ευρωπαίοι εργάτες

Οι ανειδίκευτοι και χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι από την ΕΕ θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση για άδεια εργασίας στη Βρετανία μετά από το Brexit, σύμφωνα με σύσταση της ανεξάρτητης δημόσιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης.
 
Η σύσταση της Επιτροπής συμπίπτει με την ανακοίνωση των νεότερων στοιχείων για τη μετανάστευση στη Βρετανία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, που αναμένεται εντός της ημέρας.

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης σερ Ντέιβιντ Μέτκαλφ δήλωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών και ο χρόνος παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ελεγχθούν με την έκδοση αδειών εργασίας.
 
Ο σερ Ντέιβιντ παρέπεμψε σε ανάλογο σύστημα που έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του αριθμού των απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει, πρόσθεσε, στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και της επεξεργασίας τροφίμων.
 
Συνολικά υπολογίζεται ότι δύο από τα 13 εκατομμύρια εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης στη Βρετανία είναι μετανάστες.
 
Η έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι η εισροή ξένου χαμηλής ειδίκευσης εργατικού δυναμικού έχει «επιβαρύνει τους τομείς της στέγασης, της εκπαίδευσης, της υγείας και τις υπηρεσίες μεταφορών», καθώς και ότι έχει επιφέρει έναν «μικρό αρνητικό αντίκτυπο» στους μισθούς των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων στη Βρετανία.
 
Γίνεται επίσης αναφορά σε «πιθανές επιπτώσεις στη συνοχή» τοπικών κοινωνιών, λόγω της απότομης αλλαγής σε ορισμένα σημεία της χώρας από την αυξημένη μετανάστευση.
 
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί ότι η μείωση της καθαρής μετανάστευσης προς τη Βρετανία θα είναι «απόλυτη προτεραιότητά» της, παρά το γεγονός ότι ως προς τους Ευρωπαίους μετανάστες οι εταίροι έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν περιορισμοί στην ενδοκοινοτική μετανάστευση θα σημάνουν αποκλεισμό από την ενιαία αγορά.
 
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η ιδέα των αδειών εργασίας είναι μία από αυτές που εξετάζει η κυβέρνηση.
 
Την ίδια ώρα, η δεξαμενή σκέψης British Future σε δική της έκθεση αναφέρει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit είναι μια ευκαιρία για τη Βρετανία να φτιάξει το «διαλυμένο» μεταναστευτικό της σύστημα.
 
Η έκθεση χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ψήφο μομφής ενάντια στο υπάρχον σύστημα.
 
Επίσης, σημειώνεται ότι με βάση σφυγμομέτρηση του British Future σχεδόν οι μισοί Βρετανοί δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο των λιγότερο από 100.000 καθαρών αφίξεων μεταναστών στη χώρα κάθε χρόνο.
 
Από την άλλη πλευρά, το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής προτείνει όσοι Κοινοτικοί πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί έξι έτη να έχουν αυτόματα το δικαίωμα απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας, όπως και τα παιδιά Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας που έχουν λάβει εκπαίδευση στη Βρετανία. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα επ’ αορίστω.
 
Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι χωρίς το προσωπικό από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ το εθνικό σύστημα υγείας NHS θα κατέρρεε. Σήμερα το NHS απασχολεί 57.000 Κοινοτικούς εργαζόμενους, στους οποίους το Ινστιτούτο λέει ότι θα πρέπει να προσφερθεί η βρετανική υπηκοότητα χωρίς τις χρεώσεις που συνοδεύουν τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.