Powered by

Ελκυστικό το κυπριακό πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων

Υψηλή βαθμολογία συγκεντρώνει η Κύπρος όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος παροχής υπηκοότητας έναντι επενδύσεων. Σύμφωνα με έκθεση του συμβουλευτικού οίκου Henley & Partners, η οποία αξιολογεί και αναλύει τα προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων που εφαρμόζουν διάφορες χώρες, η Κύπρος κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, λίγο πιο πίσω από τη Μάλτα, στον δείκτη Global Citizenship Program Index (GCPI). 

Στην σύσταση της έκθεσης και τη δημιουργία του GCPI συμμετείχε διακεκριμένη ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα μετανάστευσης, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί καθώς επίσης και άλλοι ειδικοί γνώστες του αντικειμένου. Παράλληλα, η βαθμολογία που συγκεντρώνει η κάθε χώρα με βάση τον δείκτη GCPI, αντικατοπτρίζει την αξία του προγράμματος παραχώρησης υπηκοότητας που υιοθετεί η κάθε χώρα και αποτελεί σημείο αναφοράς για ξένους επιχειρηματίες και πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν υπηκοότητα άλλης χώρας ώστε να διευκολυνθεί τόσο η επιχειρηματική τους δραστηριότητας σε μεγάλες αγορές, όσο και η μετακίνηση τους χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας. 

Ο δείκτης GCPI λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως φήμη, ποιότητα ζωής, διακίνηση χωρίς βίζα, χρόνο επεξεργασία της αίτησης, συμμόρφωση, επενδυτικοί όροι και όροι διαμονής, ευελιξία μετεγκατάστασης και διαφάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος απέσπασε βαθμολογία 71/100, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ 8 χωρών, ανάμεσά τους η Μάλτα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστρία και Γρενάδα.

Όσον αφορά τον παράγοντα της φήμης, η Κύπρος κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα. Η φήμη μίας χώρας καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από την εικόνα και αντίληψη που αποκομίζουν διαχρονικά οι επενδυτές και οι σύμβουλοι τους, καθώς επίσης και από την ανταγωνιστικότητα οργανισμών, πόλεων και εταιρειών. 

Ταχεία έγκριση υπηκοότητας
Τη δεύτερη θέση μαζί με τη Μάλτα μοιράζεται η Κύπρος όσον αφορά στην ποιότητα ζωής, που καθορίζεται με βάση τους παράγοντες ανάπτυξης. Αντίστοιχα, οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση, μαζί με την Αυστρία, όσον αφορά στον παράγοντα για διακίνηση χωρίς βίζα.

Παρόλο που η Κύπρος φημολογείται για το γραφειοκρατικό της σύστημα, που επιβραδύνει ή δυσχεραίνει την επίτευξη ξένων επενδύσεων, εντούτοις σύμφωνα με την σχετική λίστα, έχει το πλεονέκτημα να κατατάσσεται πρώτη στο θέμα του χρόνου έγκρισης υπηκοότητας, σε αντίθεση με άλλα κράτη, στα οποία οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες και πολύπλοκες. Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι η αίτηση για παροχή υπηκοότητας εξετάζεται μέσα σε δύο με τρείς μήνες από την ημέρα υποβολής της.

Ωστόσο, αισθητά χαμηλή είναι η βαθμολογία της χώρας στα θέματα συμμόρφωσης, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων χωρών, όπως επίσης και στα ζητήματα επενδυτικών όρων (απαιτήσεων). Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, χώρες όπως η Κύπρος επιτρέπουν επενδύσεις μη επιστρεπτέες όταν υπάρχει μία παθητική επένδυση σε έργο στον τομέα των ακινήτων ή ενεργή επένδυση στον επιχειρηματικό τομέα.
 
Ελάχιστες ή απούσες οι προϋποθέσεις διαμονής
Στην ίδια θέση με άλλες 4 χώρες βρίσκεται η Κύπρος στον παράγοντα «όροι διαμονής», επιτυγχάνοντας την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Στην έκθεση, ωστόσο, σημειώνεται ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις που υιοθετούνται από τις χώρες της Καραϊβικής και την Κύπρο είναι είτε απούσες είτε ελάχιστες. Στην υψηλότερη βαθμίδα βρίσκεται επίσης η Κύπρος όσον αφορά στην ευελιξία μετεγκατάστασης, μαζί με τη Μάλτα και την Αυστρία. Βέβαια, επισημαίνεται ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν το προφανές πλεονέκτημα ότι ένας κάτοικος κράτους μέλους της ΕΕ δύναται να μετεγκατασταθεί σε άλλο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Όσον αφορά στα ζητήματα διαφάνειας, η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 6, ακολουθώντας τη Μάλτα, η οποία βρίσκεται πρώτη με βαθμολογία 9, την ώρα που στον παράγοντα «φυσική διαμονή» η Κύπρος βαθμολογείται επίσης με 9.

Βαθμολογία της Κύπρου: 71/100
Φήμη:
Ποιότητα ζωής: 6
Διακίνηση χωρίς βίζα: 10
Χρόνος επεξεργασίας: 8
Συμμόρφωση: 3
Επενδυτικοί όροι: 2
Όροι διαμονής: 10
Ευελιξία μετεγκατάστασης: 10
Φυσική διαμονή: 9
Διαφάνεια: 6

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας