Οι τεχνολογικές ειδήσεις του μήνα
15:06 - 02 Αυγούστου 2016
Google DeepMind: Μειώνει το ενεργειακό κόστος των data centers
Η Google θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία DeepMind με σκοπό να μειώσει το ενεργειακό κόστος των μοντέρνων data centers.
Σύμφωνα με το Verge, η Google με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος για την τροφοδότηση ενός data center με ενέργεια σε ποσοστό 15%. Η μείωση του ενεργειακού κόστους για την ψύξη και τη λειτουργία ενός data center δεν είναι ασήμαντη, καθώς μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά από εταιρείες που τη χρησιμοποιούν.
Ειδικά η Google έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες για τα data centers που χρησιμοποιεί. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2014 κατανάλωσε 4.402.836 MWh ηλεκτρισμού, που αντιστοιχεί στα ποσά ενέργειας που καταναλώνουν μέσα σε ένα έτος 366.903 νοικοκυριά στην Αμερική. Η εξοικονόμηση ενέργειας από το Google DeepMind, σε αυτή την περίπτωση, μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Αναδιπλούμενα smartphones από τη Samsung
Είναι κοινό μυστικό ότι η Samsung ενδιαφέρεται για την παρουσίαση αναδιπλούμενων smartphones, τα οποία έχουν ειδικές απαιτήσεις αναφορικά με τα σημεία στήριξής τους. Για τον λόγο αυτό έχει καταθέσει πατέντα για μια ειδική διάταξη που προσομοιάζει έναν τεχνητό μυ, με σκοπό να μπορέσει να στηρίζει αποτελεσματικά μια αναδιπλούμενη οθόνη, χωρίς η συσκευή να χάνει την αντοχή της. Για την ακρίβεια, η Samsung έχει καταθέσει δύο αιτήσεις ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ γι’ αυτό τον σκοπό.
Η Samsung περιγράφει τον τεχνητό μυ ως μία διάταξη με μικρές συνδεδεμένες επιφάνειες, που δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο έχει την ικανότητα να κρατά σε διάφορες θέσεις δύο αναδιπλούμενα μέρη. Στη δεύτερη πατέντα της, η εταιρεία, παρουσιάζει μία οθόνη που μπορεί να χωρίσει στη μέση και να αναδιπλωθεί στο μισό της μέγεθος.
Είναι γεγονός ότι η Samsung παρουσιάζει πολλές ευρεσιτεχνίες κατά καιρούς και είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν θα γίνουν πράξη τα σχέδιά της σε κάποιο εμπορικό προϊόν. Το στοιχείο που θεωρείται δεδομένο είναι ότι πλησιάζει η στιγμή που θα παρουσιάσει ένα πλήρως αναδιπλούμενο smartphone με την εφαρμογή συγκεκριμένων ευρεσιτεχνιών.
Από Βουλγαρία η επανάσταση του open source
Η Βουλγαρία ψήφισε νόμο που προβλέπει ότι το λογισμικό που θα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση θα είναι open source. Η εν λόγω απόφαση στη χώρα ενδέχεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω καθιέρωση του open source σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Είναι ευνόητο ότι μέλη της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού υποδέχθηκαν με χαρά την απόφαση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα ή ένα δοκιμαστικό στάδιο προτού γίνει το open source λογισμικό κοινός τόπος σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία ο νόμος άρχισε να έχει αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα και πάλι με το ZD Net, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία τριών εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και η υπηρεσία που θα επιβλέπει τα έργα ανοιχτού λογισμικού.
Λέιζερ για γρήγορο Internet θα χρησιμοποιεί η Facebook
Το Connectivity Lab της Facebook σχεδίασε ένα σύστημα λέιζερ, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει ασύρματο Internet ταχύτητας έως και 2Gbps.
Το εν λόγω project εντάσσεται στην προσπάθεια και τους σχεδιασμούς της Facebook για να προσφέρει γρήγορο και φθηνό Internet σε περιοχές του πλανήτη όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι από ελάχιστη έως μηδενική.
Η τεχνολογία λέιζερ ήδη χρησιμοποιείται σε επίπεδο δικτύων οπτικών ινών, ενώ τα υφιστάμενα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων.
Σε αντίθεση με αυτές τις μεθόδους η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να αποδειχθεί σαφώς ταχύτερη, αν και η κατεύθυνση μίας μικρής δέσμης λέιζερ σε έναν ανιχνευτή, που θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Connectivity Lab ονομάστηκε FSO (free-space optical communication) και σε σχετικές αρχικές δοκιμές ήταν σε θέση να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητα 2Gbps χρησιμοποιώντας bandwidth 100 MHz.
Δική της action camera δημιουργεί η Olympus
Η Olympus παρουσιάζει την action camera TG-Tracker, η οποία θέλει να συντροφεύσει όσους διατηρούν ένα δραστήριο lifestyle.
H Olympus TG-Tracker είναι μία compact σε διαστάσεις βιντεοκάμερα, η οποία θέλει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την GoPro, με τη δυνατότητα καταγραφής κινούμενων εικόνων σε ανάλυση 4Κ. Η οθόνη έχει ρύθμιση φωτεινότητας από 30 σε 60 lumen για να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κανείς και ως φακό. Η κάμερα της Olympus αντέχει σε πτώσεις από τα 2,1 μέτρα, είναι αδιάβροχη μέχρι και σε βάθος 30 μέτρων στον βυθό, αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, ενώ δεν επηρεάζεται από την υγρασία και τη σκόνη. Το σώμα της μπορεί να αντέξει μέχρι και σε πίεση 100 κιλών.
Ένα άλλο στοιχείο, που κάνει την Olympus TG-Tracker να ξεχωρίζει, είναι ότι μπορεί να υπολογίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται και παράλληλα τις επιταχύνσεις που δέχεται, το υψόμετρο ή ακόμα και το βάθος.
Τέλος εποχής για τις συσκευές βίντεο VHS
Σαράντα χρόνια μετά το λανσάρισμα της πρώτης συσκευής βίντεο VHS, ο τελευταίος γνωστός κατασκευαστής ανακοινώνει ότι σταματά την παραγωγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική εταιρεία Funai σταμάτησε να παράγει VHS (βιντεοκασετόφωνα) στις 30 Ιουλίου.
Αιτία είναι η μείωση των πωλήσεων, οι οποίες περιορίστηκαν πέρυσι στις 750.000 μονάδες, συγκριτικά με 15 εκατομμύρια τον χρόνο τις παλιές καλές μέρες. Ένας δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία εύρεσης εξαρτημάτων για τις απαρχαιωμένες συσκευές.
Τα μοντέλα της Funai, τα οποία πωλούνταν υπό την επωνυμία Sanyo στην Κίνα και τη Βόρειο Αμερική, βασίζονταν στο φορμά VHS της JVC.
Οι συσκευές Betamax, οι οποίες ανταγωνίζονταν κάποτε το VHS, σταμάτησαν να παράγονται το 2002.
Τον Μάρτιο η Sony σταμάτησε και την παραγωγή κασετών Betamax. Κατά κάποιο τρόπο, πάντως, το Betamax συνεχίζει να ζει: αποτέλεσε τη βάση για το φορμά Betacam, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε τηλεοπτικές μεταδόσεις.