Powered by

Έκθεση για τον μελλοντικό του ρόλο ετοιμάζει ο ΟΧΣ

Στην ετοιμασία έκθεσης σε σχέση με το ποιος πρέπει να είναι ο μελλοντικός ρόλος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), προχωρεί ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σταύρο Αγρότη.

Η έκθεση, η οποία θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης με το Υπουργείο που θα έχει στόχο στο να καταστεί ο ΟΧΣ πιο αποδοτικός και να μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή του με καλύτερο και πιο διευρυμένο τρόπο, αυξάνοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα στις οικογένειες, όπως είναι τα φοιτητικά δάνεια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αγρότης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΧΣ να αντιμετωπίσει την πρώτη του πρόκληση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που αφορά τον ετήσιο έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά την πρώτη επίσημη συνεδρία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΧΣ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1η Αυγούστους), ο κ. Αγρότης είπε ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη συζητήθηκε η μελλοντική πορεία του Οργανισμού, με τον Υπουργό να ζητεί πιο συχνή επαφή τους επόμενους μήνες ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος.

Ειδικότερα, ο κ. Αγρότης είπε ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως ο ΟΧΣ ετοιμάσει έκθεση προς το Υπουργείο Οικονομικών για το τί πιστεύει πως θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός ρόλος του Οργανισμού και υπογράμμισε πως “στόχος είναι να αρχίσει συζήτηση με το Υπουργείο για να τροχιοδρομήσουμε κάποιες αλλαγές στο νόμο που διέπει τον Οργανισμό ώστε να γίνει πιο αποδοτικός και να μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή του με καλύτερο και πιο διευρυμένο τρόπο”.

“Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική διαφοροποίηση του τρόπου που λειτουργεί ο Οργανισμός απλώς θα κάνει κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση”, εξήγησε και υπενθύμισε πως “αποστολή του Οργανισμού, όπως την προσδιορίζει ο υφιστάμενος ρόλος, είναι να παρέχει κάποιες υπηρεσίες σε οικογένειες μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης”.

Μεταξύ των θεμάτων που θα θίγονται στην έκθεση, η οποία θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Αγρότη, η πρόσληψη νέου προσωπικού και η διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός.

Είπε ότι “ο ΟΧΣ επιδιώκει να διευρύνει τις υπηρεσίες που παρέχει με στόχο να μην επικεντρώνεται μόνο στη χρηματοδότηση στέγης αλλά και σε άλλα προϊόντα που θα απευθύνονται στην οικογένεια, όπως είναι τα φοιτητικά δάνεια”.

Η εφαρμογή αυτών των υπηρεσιών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση το Υπουργείο και ακολούθως η Βουλή η οποία θα κληθεί να ψηφίσει την αλλαγή του νόμου, ανέφερε και σημείωσε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να τύχουμε της υποστήριξης τους στη Βουλή.

Έλεγχος από Κεντρική Τράπεζα και SSM
Επιπλέον, ο κ. Αγρότης είπε ότι μέσα Σεπτεμβρίου ο ΟΧΣ θα ελεγχθεί από την Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και εξήγησε ότι αυτός έλεγχος “αποτελεί τον γενικό ετήσιο έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας”.

“Η πρώτη μας πρόκληση είναι να πάμε όσο καλά μπορούμε και πιστεύω ότι θα δείξουμε μία σημαντικότατη βελτίωση της εικόνας του οργανισμού σε σχέση με τον έλεγχο που είχε γίνει το 2015”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΟΧΣ.
Επίσης, ανάφερε ότι στο μεσοδιάστημα ο ΟΧΣ θα υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα στοιχεία που αφορούν το ύψος των κεφαλαίων και της ρευστότητας που διαθέτει.

Τέλος, ο κ. Αγρότης είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για το νέο στεγαστικό σχέδιο του Οργανισμού “Πάμε Σπίτι”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας