RICS: Μικρή ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων
11:00 - 06 Ιουλίου 2016
Μικρές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το Α’ τρίμηνο του 2016 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 26ης έκδοσης του Δείκτη. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημαντικές αυξήσεις σε Πάφο και Αμμόχωστο
Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται σε Πάφο και Αμμόχωστο, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 1.5% και 1.2% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Αμμόχωστο (4.1% για τα διαμερίσματα) και στην Πάφο (5.6% για τα σπίτια). Οι τιμές των καταστημάτων παρουσίασαν πτώση κατά μέσο όρο 0.5% και των γραφείων και των αποθηκών 1.5% και 1.2% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 0.2%, των καταστημάτων κατά 1.3% και των αποθηκών κατά 2.3%. Αύξηση 0.6% παρατηρήθηκε στις τιμές των σπιτιών και 0.7% στις τιμές των γραφείων.
Άνοδος και στις τιμές ενοικίων
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 3.6% στα διαμερίσματα, 1.8% στα σπίτια, 0.2% στα καταστήματα, 0.4% στις αποθήκες και 0.6% στα γραφεία. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2015, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 4.2% για τα διαμερίσματα, 2.4% για τα σπίτια και τα γραφεία. Οι τιμές για τα καταστήματα και τις αποθήκες μειώθηκαν κατά 3.2% και 2.1% αντίστοιχα.
Ο Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, ανέφερε: «Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων φαίνεται να έχει αρχίσει να αναχαιτίζεται σε ετήσια βάση αν και ο ρυθμός της πτώσης των τιμών έχει περιορισθεί μειώνοντας έτσι τις ετήσιες απώλειες. Το θετικό που παρατηρείται κατά το 2015 εν σχέση με το 2014 (και το 2013) είναι επίσης η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν την δραστηριότητα στην αγορά. Κατά το 2016 αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών, τουλάχιστο σε ορισμένους κλάδους και περιοχές. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε θετικά πρόσημα σε τριμηνιαία βάση σε όλα τα είδη ακινήτων (εκτός από τα καταστήματα). Σε ετήσια βάση η εικόνα παραμένει πτωτική. Εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά και τα σχετικά υψηλά επιτόκια η κτηματαγορά βρίσκεται σε αναμονή. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αυξητική τάση στις αγοραπωλησίες καθώς και η προσπάθεια για μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες με τη μέθοδο αντικατάστασης χρέους με ακίνητα (Debt for Asset Swap). Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί κατά το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2016 γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα ακίνητα.»
Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).