Powered by

ΟΕΒ: Συλλογική εξέταση επιπτώσεων του Brexit

Την ανάγκη μιας συλλογικής εξέτασης των επιπτώσεων, είτε θετικών είτε αρνητικών, της απόφασης των Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης.

Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη για περισσότερα πρακτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με μειωμένη ή καθόλου κερδοφορία.

Ο κ. Μιχαηλίδης θέτει θέμα αποτελεσματικότητας του τρόπου προώθησης της Κύπρου στο εξωτερικό μέσω των επιχειρηματικών αποστολών, ενώ ήγειρε το γενικότερο θέμα των αυστηρών όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών του ευρωσυστήματος, η οποία δεν επιτρέπει την ευέλικτη προσέλκυση επενδύσεων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Brexit η ΟΕΒ με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών έθεσε θέμα σύγκλησης σύσκεψης για συζήτηση του όλου θέματος, ενώ πολλοί αντιτείνουν ότι είναι πολύ πρόωρο να εξεταστούν οι όποιες επιπτώσεις, αφού οι συζητήσεις που θα καθορίσουν την εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

«Ασφαλώς και σίγουρα υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη διαφόρων συντελεστών, όμως αυτή είναι και η ουσία του προγραμματισμού. Προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τις όποιες επιδράσεις αφού έχεις προβλέψει αυτά τουλάχιστον που θα μπορούσες να προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα, τα οποία «εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά», όπως την ισοτιμία της στερλίνας, που συνδέεται και με τον τουρισμό.

«Η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας είμαστε από σήμερα σίγουροι ότι θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τον τουρισμό και άρα θα δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα», είπε, προσθέτοντας πως η υποχώρηση της στερλίνας θα σημαίνει ακριβότερες εξαγωγές, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα αύξηση των εισαγωγών, κάτι που επηρεάζει το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Αναφέρθηκε επίσης στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων.

Ωστόσο, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως υπάρχουν και θετικά, τα οποία αφορούν την ενδεχόμενη μετακίνηση εταιρειών από την Βρετανία σε άλλες χώρες της ΕΕ και στην Κύπρο.

«Δεν χρειάζεται δηλαδή να ξέρουμε με ακρίβεια ποια θα είναι η επίδραση, αλλά να ξέρουμε τους δυνητικούς συντελεστές και να σχεδιάσουμε ανάλογα. Αυτή είναι η όλη φιλοσοφία και γι` αυτό εμείς επιμένουμε, όπως επαναλαμβάνω για κάθε σημαντικό θέμα, ότι θα πρέπει συλλογικά να προσπαθούμε να δουλέψουμε μαζί για αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο