Powered by

Τέλος 2017 η ηλεκτρονική υπογραφή

Προχωρεί η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η ηλεκτρονική υπογραφή, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τέλος του 2017 με αρχές του 2018.

Για την πρόοδο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημέρωσε σε δεύτερη συνεδρία την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι καμμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να αποκαλείται σύγχρονη εάν δεν κάνει άλματα στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τους 13 μεταρρυθμιστικούς πυλώνες που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέροντας πως αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα παραδώσουμε μια πιο ηλεκτρονική και σύγχρονη Κύπρο.

Αναφερόμενος στον διαδικτυακό τόπο, ο οποίος παρέχει ήδη ολοκληρωμένη πληροφόρηση για 300 υπηρεσίες του κράτους, πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθούν στον διαδικτυακό τόπο όλες οι υπηρεσίες του κράτους, που ανέρχονται στις 600.

Ερωτηθείς για το e -health, ανέφερε πως ο Πρόεδρος έχει ορίσει σύμβουλο για το e -health, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για να προβεί στην όποια ενημέρωση.

Είπε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση για την ηλεκτρονική υπογραφή και μέχρι το τέλος του 2017 με αρχές του 2018 θα μπορούμε να έχουμε τις ηλεκτρονικές υπογραφές.

Διευκρίνισε πως οι ηλεκτρονικές υπογραφές δεν χρειάζονται για όλες τις υπηρεσίες, αλλά χρειάζονται για υπηρεσίες όπως η αίτηση για το ΕΕΕ, που με την ηλεκτρονική υπογραφή θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι.

Ερωτηθείς εάν με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής θα εκλείψει η ανάγκη των πιστοποιούντων υπαλλήλων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι με την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μειωθούν ή θα καταργηθούν διαδικασίες ή και θεσμοί του παρελθόντος.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν καταγραφεί 150 υπηρεσίες, που με βάση κανονισμούς ή νομοθεσίες απαιτούν τη φυσική παρουσία του πολίτη ενώπιον τους και εξετάζεται για ποιες από αυτές τις υπηρεσίες είναι πραγματικά αναγκαία η φυσική παρουσία του πολίτη, ώστε σε αυτές που δεν είναι απαραίτητη να καταργηθεί η νομική και κανονιστική προσέγγιση.

Ερωτηθείς για το οικονομικό όφελος προς το δημόσιο ταμείο από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είπε πως το μεγαλύτερο κόστος – όφελος βρίσκεται στην ταλαιπωρία του πολίτη.

Ο ένας εκ των 13 πυλώνων το e-oasis εξυπηρετεί 4.500 στη δημόσια υπηρεσία και μέχρι το 2018 αναμένεται να χρησιμοποιείται από 110 τμήματα του δημοσίου για να εξυπηρετεί 12.000 με 13.000 άτομα.

Εξήγησε πως το εκτιμώμενο όφελος έχει υπολογιστεί στα 80 με 93 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ανέφερε ακόμα πως από τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου εξοικονομήθηκαν 2 εκ φύλλα χαρτί το χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Παραβιάζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Καταδικάζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ