powered by

Ο 8ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία η Κύπρος

Θετικό απόηχο στους φορολογικούς κατοίκους της Κύπρου που έχουν οικονομικές δοσοληψίες με την Ινδία έχει η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας. Παράλληλα, με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο τον προσεχή Σεπτέμβρη αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι επιχειρηματικές/εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού επιχειρηματικού συνδέσμου και σύμβουλος για θέματα φορολογίας της PWC, Μάριος Ανδρέου, χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντική την επίτευξη της συμφωνίας και την έξοδο της Κύπρου από τη λίστα “Notified Jurisdictional Area”. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, σημειώνει, η χώρας μας καθίσταται ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις από και προς την Ινδία, ενώ αρκετές εταιρείες από την Ινδία διερευνούν  το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες, απολαμβάνοντας τα οφέλη που προσφέρει η χώρας μας και ως μέλος κράτος της ΕΕ.

Τι προνοεί η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ινδία;
Σε απλές γραμμές, η υφιστάμενη Συμφωνία προνοεί ότι το δικαίωμα φορολόγησης κερδών από διάθεση μετοχών βρίσκεται με το κράτος όπου ο πωλητής είναι φορολογικός κάτοικος. Δηλαδή, σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Κύπρου διαθέτει μετοχές που αφορούν επενδύσεις στην Ινδία , το δικαίωμα φορολόγησης του έχει η Κύπρος μόνο.

Η νέα Συμφωνία προνοεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δικαίωμα φορολόγησης θα έχει και η Ινδία.

Η πιο πάνω διαφοροποίηση απορρέει από την επιθυμία των Ινδικών Αρχών να διατηρούν το δικαίωμα φορολόγησης όσον αφορά διαθέσεως μετοχών που αφορούν επενδύσεις στην Ινδία. Σχετικά παρόμοιες πρόνοιες έχουν ήδη εισαχθεί στη πρόσφατη συμφωνία Ινδίας –Μαυρίκιου. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες Συμφωνίες της Ινδίας με κράτη όπως η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία.

Αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι τυχόν μελλοντική διάθεση μετοχών που αφορούν επενδύσεις στην Ινδία και που φορολογικός κάτοικος Κύπρου έχει ήδη κάνει ή θα πραγματοποιήσει μέχρι και 31 Μαρτίου 2017, θα φορολογείτε μόνο στην Κύπρο (“grand fathering” provision.)

Ποιες ήταν οι συνέπειες στην συμπερίληψη της Κύπρου ως «Notified Jurisdictional Area»;
Πρακτικά, η συμπερίληψη της Κύπρου στη σχετική λίστα είχε ως αποτέλεσμα τα πιο κάτω:

(α) Αύξηση 30% παρακράτησης φόρου σε πληρωμές από Ινδία προς φορολογικό κάτοικο Κύπρου, με δυνατότητα επιστροφής του “επιπλέον”, λόγω λίστας φόρου κάτω από προϋποθέσεις

(β) Δημιουργία σημαντικού κόστους συμμόρφωσης σε φορολογικούς κάτοικους Ινδίας για να μπορούν να διεκδικούν φορολογική έκπτωση σχετικά με πληρωμές προς την Κύπρο

(γ) Οποιοδήποτε ποσό λαμβάνει φορολογικός κάτοικος Ινδίας από πρόσωπο στην Κύπρο φορολογείται στην Ινδία, εκτός εάν προμηθεύει συγκεκριμένες πληροφορίες στις Ινδικές φορολογικές αρχές.

(δ) Συναλλαγές μεταξύ κατοίκων Κύπρου και Ινδίας θεωρούνται αυτόματα ως συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και υπόκεινται σε Κανόνες Τιμών Μεταφοράς (Transfer Pricing Rules) που δημιουργεί και επιπρόσθετο κόστος συμμόρφωσης.

Όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τα πιο πάνω δημιουργούσαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές μεταξύ φορολογικών κατοίκων Κύπρου και Ινδίας.

Πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και γιατί;
Πολύ σημαντική. Με την υπογραφή της Συμφωνίας η Κύπρος θα αφαιρεθεί από την σχετική λίστα “Notified Jurisdictional Area” και επομένως οι αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές μεταξύ φορολογικών κατοίκων των δύο κρατών θα σταματήσουν να υφίστανται, αφού θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες της Συμφωνίας.

Επίσης μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι η Κύπρος θα αφαιρεθεί από τη σχετική λίστα με αναδρομική ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2013. Αυτό καθησυχάζει τους επενδυτές και ξεκαθαρίζει το πλαίσιο βάσει το οποίο θα τυγχάνουν φορολόγησης οι επενδύσεις κατά την εν λόγο περίοδο. Δηλαδή βάση της υφιστάμενης Συμφωνίας και όχι με βάση το ότι η Κύπρος βρισκόταν στην σχετική λίστα.

Ταυτόχρονα η Νέα Συμφωνία διατηρεί την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις προς και από την Ινδία και αφαιρεί την αβεβαιότητα που επικρατεί από το 2006, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση.

Ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή Οικονομία με αυτή τη συμφωνία;
Η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε συνδυασμό με την αφαίρεση της Κύπρου από την σχετική λίστα έχει θετικό απόηχο και έχει χαιρετισθεί με ανακούφιση από τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου που έχουν οικονομικές δοσοληψίες με Ινδία.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι σημαντικός αριθμός επενδυτών θα συνεχίσουν να έχουν ως βάση τους την Κύπρο σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητες τους οι οποίες συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις στην Ινδία.

Λόγω της Συμφωνίας, της αφαίρεσης της Κύπρου από την σχετική λίστα αλλά και λόγω άλλων διεθνών εξελίξεων και συγκυριών Ινδικοί Ομίλοι έχουν ήδη ξεκινήσει να διερευνήσουν κατά πόσο η Κύπρος προσφέρεται ως βάση για τις διεθνείς (εκτός Ινδίας) δραστηριότητες τους με όλα τα οφέλη που προσφέρει η Κύπρος συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι Μέλος Κράτος της ΕΕ.

Οι προοπτικές είναι σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις εμπορικές / επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ινδίας; Και πως αναμένεται να επηρεαστούν μετά τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας;
Η Κύπρος είναι ο 8ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία και αυτό έχοντας υπόψη ότι από το 2006 επικρατούσε αβεβαιότητα όσον αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Νέας Συμφωνίας και την αρνητική επίδραση από την συμπερίληψη της Κύπρου στην σχετική λίστα από την 1 Νοεμβρίου 2013.

Αναμένεται ότι με την υπογραφή της Νέας Συμφωνίας και με εφαλτήριο την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο τον Σεπτέμβρη 2016 οι εμπορικές/επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ινδίας θα εντατικοποιηθούν προς όφελος και των δύο κρατών.

Δειτε Επισης

Έρχονται έργα αξίας πέραν των €10 εκατ. που θα υλοποιηθούν με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου
Στα σκαριά στρατηγική αποτελεσματικής προώθησης επιλεγμένων τομέων υπηρεσιών της Κύπρου στο εξωτερικό
Το 4ο ετήσιο Corporate Reporting Insights event της EY Κύπρου-Όλα όσα ειπώθηκαν
Η επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ του ΚΕΒΕ σε Σλοβακία και Τσεχία-Τι υπέδειξε ο Μάριος Τσιακκής
Η ανακοίνωση και το σκεπτικό της ΕΠΑ για την έγκριση της εξαγοράς της CNP από την Ελληνική
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-ΚΣΕΕΚ για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»
Ανέδειξε στο Χονγκ Κονγκ τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στον ναυτιλιακό τομέα η Χατζημανώλη
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας
Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του PASCAL Private Kindergarten & Primary School Lefkosia (pics)