Powered by

Κομισιόν: Σχέδιο προϋπολογισμού €134,9 δισ. για το 2017

Έναν κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρωμένο σε ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προτείνει για το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή πρότεινε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 ύψους 134,9 δισ. € για πιστώσεις πληρωμών, εστιάζοντας στις δύο κύριες προτεραιότητες πολιτικής για την Ευρώπη: τη στήριξη της διαδικασίας ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όπως αναφέρεται, αυξημένη χρηματοδότηση θα διατεθεί για επενδύσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση των κατάλληλων πόρων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ενίσχυση της ασφάλειας εντός και εκτός της Ένωσης, την παροχή στήριξης για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης στις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, δήλωσε πως «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ένας στοχευμένος και αποτελεσματικός προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Βοηθά στη θωράκιση έναντι των κραδασμών, δίνοντας ώθηση στην οικονομία μας και βοηθώντας στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η προσφυγική κρίση. Όπως πάντα, ο προϋπολογισμός μας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ δαπανάται με τον σωστό τρόπο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός λειτουργεί εντός των αυστηρών περιορισμών που έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Εντός αυτών των ορίων, η Επιτροπή προτείνει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ευέλικτος και στοχευμένος. Για το σκοπό αυτό, παρέχει τα αναγκαία μέσα για την προώθηση των προτεραιοτήτων με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για τις λιγότερο επείγουσες δράσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τώρα από κοινού τη συγκεκριμένη πρόταση.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί συγκεκριμένα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης ανέρχεται σε 74,6 δισ. € το 2017 (69,8 δισ. € το 2016) και κατανέμεται ως εξής:

- 21,1 δισ. € για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, εκ των οποίων 10,6 δισ. € για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», 2 δισ. € για την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, 299 εκατ. € για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και 2,5 δισ. € στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη».

- 2,66 δισ. € για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το μέσο που στηρίζει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια επιτυχημένη πρωτοβουλία της Ευρώπης, καθώς έχει εξασφαλίσει επενδύσεις 106,7 δισ. € σε 26 κράτη μέλη σε λιγότερο από ένα έτος.

- 53,57 δισ. € για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να προωθηθεί η σύγκλιση μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.