Powered by

Διαγραφή ΜΕΔ 300 δισ. δολαρίων από κινέζικες τράπεζες

Πέραν των $300 δισεκατομμυρίων επισφαλών δανείων έχουν διαγράψει τα τελευταία τρία χρόνια οι κινέζικες τράπεζες, δήλωσε την Πέμπτη (23 Ιουνίου) αξιωματούχος, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα ιδιωτικού χρέους.

Τα στοιχεία έρχονται τη στιγμή που το Πεκίνο έχει διευκολύνει τους όρους διοχέτευσης φθηνής ρευστότητας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία ρίχνει ρυθμούς.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης, μέσω της πίστωσης, ενδεχομένως να είναι βραχυπρόθεσμη και να εκτινάξει τον κίνδυνο δανεισμού πυροδοτώντας μια οικονομική κρίση καθώς αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια και η αθέτηση αποπληρωμής ομολόγων.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών της Κίνας (CBRC) Wang Shengbang δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας έχουν δει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αυξάνεται σταθερά για τεσσεράμισι χρόνια, φθάνοντας στο 1,75% στο τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες να διαχειριστούν τις ζημιές, τόνισε, προσθέτοντας ότι τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έχουν διαγράψει δύο τρισεκατομμύρια γουάν ($304 δισεκατομμύρια) επισφαλών δανείων τα τελευταία τρία χρόνια.

“Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία του τραπεζικού τομέα είναι γενικά σταθερή και οι κίνδυνοι υπό έλεγχο", υπογράμμισε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το συνολικό χρέος της Κίνας ανήλθε 168,48 τρισεκατομμύρια γιουάν στο τέλος του περασμένου έτους, που ισοδυναμεί με 249% του εθνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κορυφαίας κυβερνητικής δεξαμενής σκέψης, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%