PwC: Η σημασία της παγκόσμιας διαδικτυακής κάλυψης
13:12 - 26 Μαΐου 2016
Νέα έρευνα της Strategy&, του οργανισμού συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής της PwC καταδεικνύει ότι η παγκόσμια διαδικτυακή κάλυψη θα ήταν δυνατό να βοηθήσει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού - 500 εκατομμύρια ανθρώπους - να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, και να προσθέσει 6,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Facebook, μελέτησε συνολικά 120 χώρες σε διάστημα δέκα ετών και περιγράφει πώς ενδέχεται να διαφοροποιηθεί το διαδίκτυο καθώς αποκτούν πρόσβαση όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες αγορές. Εξετάζει επίσης τρόπους εξάλειψης των εμποδίων πρόσβασης.
Παρά τη συνεχιζόμενη ψηφιακή επανάσταση, τονίζεται ότι ο αριθμός νέων συνδρομητών στο διαδίκτυο - οι πλείστοι από τους οποίους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενα έθνη - έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας μονοψήφια αύξηση από το 2013 και μετά. Ως εκ τούτου, 4,3 δισ. άνθρωποι παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από μια σύγχρονη οικονομία, της οποίας το κέρδος από τη συμμετοχή τους θα ξεπερνούσε τα 6 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την έκθεση «Connecting the World», η παγκόσμια διαδικτυακή κάλυψη θα δημιουργούσε, στα επόμενα πέντε χρόνια, τεράστια οφέλη για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις επιχειρήσεις, όπως:
• Βελτιωμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους
• Πρόσθετη παγκόσμια οικονομική παραγωγή ύψους US$6,7 τρις
• Ευκαιρίες ανάπτυξης ύψους $400 δις για παροχείς τηλεπικοινωνιών
• Ευκαιρίες ανάπτυξης ύψους $200 δις για παροχείς περιεχομένου
«Η πρόοδος υπήρξε αργή λόγω εμποδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το κόστος της κάλυψης, την υφιστάμενη ταχύτητα και χωρητικότητα των υποδομών και την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών εκεί όπου δεν υπάρχουν», επισημαίνεται. Η έρευνα διαπιστώνει ότι ενώ οι λιανικές τιμές στο διαδίκτυο θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά 70% για να είναι οικονομικά προσιτές στο 80% του πληθυσμού, η ενίσχυση της διαδικτυακής κάλυψης απαιτεί τη λήψη μέτρων σε βασικούς τομείς που αφορούν τη συνδεσιμότητα, το περιεχόμενο και τις λιανικές υπηρεσίες:
• Η αντικατάσταση των υφιστάμενων δικτύων 2G με 3G ή 4GLTE θα ήταν δυνατό να μειώσει κατά 60-70% το κόστος ανά ΜΒ για εξυπηρέτηση αναπτυσσόμενων αγορών, διασφαλίζοντας έτσι την κερδοφορία των παροχέων διαδικτυακών υπηρεσιών και προσφέροντας πρόσβαση σε περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
• Η παροχή περιεχομένου μέσω μια σειράς τοπικών δικτύων ψηλής ταχύτητας θα καθιστούσε το διαδίκτυο προσιτό σε ακόμη 300 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Η διανομή περιεχομένου εκτός διαδικτύου, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών και περιφερειακών ανταλλαγών δεδομένων, θα βελτίωνε την πρόσβαση και θα αποτελούσε μια οικονομικά προσιτή επιλογή για ακόμη 170 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Οι κυβερνήσεις που προσφέρουν περιεχόμενο στους τομείς της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών ή των επιχειρηματικών ευκαιριών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνητρα για διαδικτυακή πρόσβαση σε ακόμη 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Η επιχορηγημένη πρόσβαση, από οργανισμούς ή συνδρομητές, π.χ. από εκπαιδευτικά κέντρα, θα προσέλκυε στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα ακόμη 500 εκατομμύρια ανθρώπους.