X. Γεωργιάδης: Δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα την επόμενη διετία

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την κυπριακή οικονομία δύο μήνες μετά από την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στο έκτο Nicosia Economic Congress την Πέμπτη 26 Μαΐου στο ξενοδοχείο Ηilton Cyprus στη Λευκωσία.

«Βρισκόμαστε, αυτή ακριβώς την περίοδο, σε ένα κομβικό σημείο. Πριν από δύο μόλις μήνες ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Στήριξης. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος από κάθε άποψη. Βρεθήκαμε, με λίγα λόγια, αντιμέτωποι με το φάσμα την πλήρους οικονομικής κατάρρευσης. Αυτός ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη καταγράφεται ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης και η ανεργία άρχισε να μειώνεται. «Αντί για τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις που βλέπουμε αλλού, προωθούμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύεται, η αγορά ακινήτων και η επενδυτική δραστηριότητα ανακάμπτει. Σημαντικές ξένες επενδύσεις έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε σειρά τομέων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Οικονονικών δηλώσε πως παρόλα τα θετικά σημάδια δεν εφυσηχάζεται αντίυετα παραμένει ανήσυχος επειδή καταγράφονται συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. 
Στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, στην πλήρη διαφάνεια, στην αποτροπή τυχόν δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Για την επόμενη διετία δεν προκύπτει καμία ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Αντίθετα, στόχος της κυβέρνησης είναι όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να αποδίδονται πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις κάτι που με βεβαιότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και να συμβάλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ακόμη πως το επόμενο βήμα θα είναι η προώθηση ενός της μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που σε πρώτη φάση αποτελείται από τα επτά γνωστά νομοσχέδια που από τον περασμένο Αύγουστο είναι ενώπιων της Βουλής. «Σε αυτά περιλαμβάνεται και η εξαιρετικά σημαντική ρύθμιση της συγκράτηση του μισθολογίου, περιλαμβανομένων των μελλοντικών προσλήψεων, στα όρια του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας», συμπλήρωσε. 

Κλείνοντας, δήλωσε πως τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθεί ενώ παράλληλα οι πολιτικές παρεμβάσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,  στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποφεύγονται.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου