Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη: Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για νέα Κεντρική Τράπεζα

Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για μια νέα Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο, επισήμανε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη επιβεβαιώνοντας ότι τροχοδρομούνται οι διαδικασίες αλλαγές στην οργανωτική δομή και την εσωτερική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Nicosia Economic Congress την Πέμπτη 26 Μαΐου στο ξενοδοχείο Ηilton Cyprus στη Λευκωσία, η κυρία Γιωρκάτζιη επισήμανε πως πριν από ένα έτος η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε σε ξένο οίκο αξιολόγησης ο οποίος και υπέβαλε πρόσφατα την έκθεση του σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην οργανωτικής δομή και διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η διοικητής της ΚΤ επισήμανε πως η έκθεση βρίσκεται ενώπιον της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως στο παρόν στάδιο σε συνεργασία με το ΔΝΤ συντάσσεται το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορούν να υλοποιηθούν οι αλλαγές. Τόνισε πως για να γίνουν οι εν λόγω αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη κυπριακή νομοθεσία, ίσως και στο κυπριακό σύνταγμα. Η κυρία Γιωρκάτζιη υπογράμμισε με νόημα πως «προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς για μια νέα Κεντρική Τράπεζα».

Σύντομα ο δείκτης των ΜΕΔ θα πάρει την κατιούσα
Την ίδια ώρα, η διοικητής της ΚΤ σημειώνει ότι υπάρχει θετική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, προσθέτοντας πως ο δείκτης των ΜΕΔ έχει σταθεροποιηθεί και σύντομα ευελπιστεί πως θα καταγράψει καθοδική πορεία. Επισήμανε, ωστόσο, πως τα ΜΕΔ αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την κυπριακή οικονομία και τον τραπεζικό τομέα γενικότερα.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί εργαλεία τα οποία θα υποβοηθήσουν στην αναδιάρθρωση των ΜΕΔ και κάλεσε τις τράπεζες να εξαντλούν τα οποιαδήποτε μέσα έχουν στην διάθεση τους για την ύπαρξη συμφωνίας για αναδιάρθρωση του δανείου με τον δανειολήπτη.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου