Δεν θα είναι χρονιά στροφής το 2016 για την οικονομία

Το 2016 δεν πρόκειται να είναι η χρονιά κατά την οποίαν θα καταγραφεί σημαντική στροφή σε ό,τι αφορά την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 6ου Nicosia Economic Congress την Πέμπτη 26 Μαΐου στο ξενοδοχείο Ηilton Cyprus στη Λευκωσία. Επισημάνθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, η ανάγκη για προώθηση των μεταρρυθμίσεων ώστε η κυπριακή οικονομία να καταστεί ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. 

Χάθηκε το οικονομικό πλεονέκτημα
Η Κύπρος δεν διαθέτει πλέον το οικονομικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την εταιρική φορολογία. Αυτό επισήμανε ο γενικός διευθυντής της KPMG, Ανδρέας Χριστοφίδης επισημαίνοντας πως η πρόσφατη κρίση είχε άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Η επιβολή αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, επισήμανε, είχε αποτέλεσμα η Κύπρος να απολέσει το πλεονέκτημα που είχες στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με χαμηλό κόστος. Κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Μεγάλη πρόκληση τα ΜΕΔ
Η μεγαλύτερη πρόκληση για να καταστεί δυνατός ο τραπεζικός τομέας αποτελεί η μείωση του όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Cyprus, Γιώργος Γεωργίου, επισημαίνοντας πως η κυπριακή οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα ώστε να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως ο αυστηρότερος εποπτικός έλεγχος που επεβλήθη στον τραπεζικό τομέα οδήγησε σε αύξηση το λειτουργικό κόστος των τραπεζών, κόστος το οποίο, όπως είπε, επωμίζεται ο καταναλωτής. 

Δεν είμαστε ελκυστικοί για ξένες επενδύσεις
Η Κύπρος δεν είναι ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά το εργατικό κόστος και την εξασφάλιση χρηματοδότησης επισήμανε ο εκτελεστικός Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Κολοσσού Medochemie, Ανδρέας Πίττας, προσθέτοντας πως η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών εταιρειών επηρεάζεται και από τον αυστηρότερο έλεγχο ο οποίος έχει επιβληθεί. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του εταιρεία, ο κ. Πίττας υπογράμμισε πως η κυπριακή βιομηχανία θα πρέπει να επιλέξει να έχει τη βάση της στην Κύπρο που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και τις παραγωγικές της μονάδες να τις μεταφέρει σε τρίτες χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλό. 

Μεγαλύτερο πρόβλημα η γραφειοκρατία
Αν μάθουμε από τα λάθη μας θα είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτό ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Petrolina Holdings, Ντίνος Λευκαρίτης, προσθέτοντας πως ο ιδιωτικός τομέας έχει προβεί ήδη σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, φέροντας ως παράδειγμα την μεγάλη διάρκεια αναμονής για την εξασφάλιση οικοδομικής άδειας. 

Έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας
Την ανάγκη για ανάπτυξης πνευματικού κεφαλαίου και της ψηφιακής οικονομίας εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής της IBM Κυριάκος Κόκκινος, επισημαίνοντας παράλληλα την υιοθέτηση επιχειρηματικής ηθικής σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση των επιχειρήσεων. Ο ίδιος δεν πιστεύει πως έχει μπει σε τροχιά επανεκκίνησης η κυπριακή οικονομία, καθώς, όπως επισήμανε, ακόμη δεν έχουμε επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουμε. 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής