Όταν η Apple φταρνίζεται η Ασία αρρωσταίνει
08:24 - 23 Μαΐου 2016
Η... ιστορική πτώση, για πρώτη φορά, στις πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων iPhone κατά τη διάρκεια του β’ οικονομικού τριμήνου του 2016 ήταν ικανή να προκαλέσει «τριγμούς» όχι μόνο στο εσωτερικό της Apple αλλά και σε πολλές ακόμη εταιρείες που συνεργάζονται με τον αμερικανικό κολοσσό.
Για μερίδα αναλυτών αποτελεί μία ακόμη επανάληψη του... «φαινομένου της πεταλούδας», καθώς η πτώση των μεγεθών σε έναν παγκόσμιο επιχειρηματικό κολοσσό μπορεί να επηρεάσει την πορεία χιλιάδων άλλων εταιρειών και θέσεων εργασίας οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα προϊόντα που παράγει.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κάθε καμπή στην ιστορία των πολυεθνικών γιγάντων αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις από τους... γκουρού των αγορών -όπως συνέβη με τον Μπάφετ στην Apple- και την αποκομιδή τεράστιων υπεραξιών από την ανάκαμψη των μεγεθών τους.
Πιο αναλυτικά, στο β' οικονομικό τρίμηνο του 2016, πωλήθηκαν 51,2 εκατ. συσκευές iPhone, έναντι 61,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (-16,3%), τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 50,55 δισ. δολάρια, 13% χαμηλότερα από τα περσινά (58 δισ.), ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 10,52 δισ., όταν την ίδια περίοδο το 2015 ήταν 13,57 δισ. δολάρια.
Η διοίκηση της εταιρείας προέβλεψε ότι τα έσοδα του γ' οικονομικού τριμήνου θα κυμανθούν μεταξύ 41 και 43 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν «επίδοση» κοντά στα 47 δισ. δολάρια. Σχεδόν αυτόματα επηρεάστηκαν αρνητικά τα αποτελέσματα 11 μεγάλων ασιατικών εταιρειών συνεργατών της Apple, μεταξύ των οποίων και η αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία, που τζιράρουν 370 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές εξαρτημάτων του iPhone δημοσίευσαν αδύναμα κέρδη και επιφυλακτικές προβλέψεις.
Εκτός από τα iPhones, η Apple στο β’ τρίμηνο παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις τόσο για τα iPad (10,2 εκατ. συσκευές από 12,62 εκατ. πέρυσι) όσο και για τα Mac (4 εκατ. από 4,56 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015).
Οι καθοδικές αναθεωρήσεις για τις προοπτικές της εταιρείας οδήγησαν τη μετοχή σε χαμηλό δύο ετών, με αποτέλεσμα να χάσει από την Alphabet (της Google) την πρωτιά στη λίστα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.
Την ίδια ώρα όμως, ένας από τους πλέον γνωστούς γκουρού των επενδύσεων, ο πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, δείχνει να είναι πιο αισιόδοξος για τις μελλοντικές προοπτικές του τεχνολογικού κολοσσού. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Berkshire Hathaway (του Μπάφετ) αποκάλυψε ότι στις 31 Μαρτίου είχε στην κατοχή της 9,81 εκατομμύρια μετοχές της Apple.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr