Η πρόκληση της προστασίας δεδομένων
09:52 - 20 Μαΐου 2016
Πριν από 25 χρόνια οι υπολογιστές γραφείων είτε δεν ανήκαν σε κάποιο δίκτυο, είτε συνδέονταν μόνο εντός της εταιρείας. Σήμερα δεν νοείται υπολογιστής χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκε και η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία. Λογισμικά ανίχνευσης ιών όπως και κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνται παντού ανελλιπώς.
Οι συνθήκες όμως είναι πιο δύσκολες όταν πρόκειται για μηχανήματα που συνδέονται με το διαδίκτυο και όχι απλώς για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Δεν θα βρείτε ανιχνευτή ιών που να εφαρμόζεται σε μηχανήματα. Απλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο», λέει ο Γκόρντον Μιλ, διευθυντής της ινδικής εταιρείας πληροφορικής στη Γερμανία Infosys.
Σε αντίθεση με τους υπολογιστές γραφείου που αντικαθίστανται συχνά, οι εγκαταστάσεις σε βιομηχανίες ή ρομπότ έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι τα συστήματα που χρησιμοποιούν συχνά είναι απαρχαιωμένα, όπως εξηγεί ο Χανς-Πέτερ Μπάουερ αντιπρόεδρος της εταιρείας Intel Security που ειδικεύεται στα προγράμματα προστασίας τεχνολογιών πληροφορικής.
«Πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ρομπότ βασίζονται ακόμα στα Windows 2000. Εδώ και δέκα χρόνια αυτά τα συστήματα δεν συντηρούνται από τα Windows πια. Πρέπει να δημιουργούμε ειδικό λογισμικό για να προστατεύσουμε τα συστήματα».
«Ο άνθρωπος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος»
Πέρσι τα δύο τρίτα των γερμανικών επιχειρήσεων έπεσαν θύματα κλοπής δεδομένων, οικονομικής κατασκοπείας ή σαμποτάζ. Πολλές φορές αυτό δε συμβαίνει εσκεμμένα. Φτάνει ένας συνεργάτης να ξεχάσει κάπου ένα κινητό με σημαντικούς κωδικούς ασφαλείας.
«Οι άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για κάθε δίκτυο» υποστηρίζει ο Αλεξέι Πολυακόφ από τη ρωσική εταιρεία Kaspersky Lab. «Όχι μόνο οι υπάλληλοι, αλλά και οι εξωτερικοί συνεργάτες, στην πώληση, σε θυγατρικές εταιρείες, στις εταιρείες συντήρησης λογισμικών». Γι' αυτό και οι εδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση των εργαζομένων.
Ο περιορισμός των κινδύνων αποτελεί και θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες αλλά απαιτεί και μεγάλη παραγωγική ικανότητα. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σκληρός τα επόμενα χρόνια. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τις 100 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται αυτό το διάστημα στον τομέα της προστασίας τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας θα επιβιώσουν μόνο ελάχιστες.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle