Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις λόγω μη ψήφισης νομοσχεδίων

Για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας πως υπήρξε καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο.

Σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι νομοθεσίες, οι οποίες επιτρέπουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως “πολύ φοβάμαι ότι έχουμε καθυστερήσει από το αρχικό μας πλάνο, το οποίο προέβλεπε μια συνολική εφαρμογή στην ολότητά της αυτής της μεταρρύθμισης από την 1.1.2017”.

“Χρειάζεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για να εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση. Αν βιαστούμε όμως με την ψήφιση των νομοσχεδίων νομίζω θα προλάβουμε”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως “θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα”.

“Εμείς αναμένουμε ότι με τη νέα Βουλή θα περάσουν άμεσα οι νομοθεσίες τις οποίες έχουμε καταθέσει”, είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως “θα συνεχίσουμε με νέες νομοθεσίες που αφορούν και την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, όπως άλλωστε επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Κομισιόν δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο, η οποία εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και παράλληλα, όπως για όλες τις χώρες, κάνει κάποιες συστάσεις και για την Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε πως η πρώτη σύσταση αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πάρα πολύ σημαντική.

Συγκεκριμένα, είπε, η Επιτροπή κάνει αναφορά στο ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο δεσμευτικός μηχανισμός στις αυξήσεις στο δημόσιο, καθώς και οι άλλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα οριζόντια θέματα της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτά δηλαδή τα οποία έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή, από τις 26 περασμένου Αυγούστου, πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

“Αυτά τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισοσκέλειες από τις οποίες υποφέρει η Κύπρος εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια”, είπε ο κ. Πετρίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής