Bail-in κατά... περίπτωση θέλει η Κομισιόν
15:00 - 18 Μαΐου 2016
Δεν θα υπάρξει κανένα κατώτατο όριο στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών στα οποία θα πρέπει να επιβληθεί bail-in, ενώ οι απαιτήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση, όταν χρειαστεί να εξυγιανθεί μια τράπεζα, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το προσχέδιο, το οποίο έχει δει το Reuters, φέρνει την Κομισιόν σε πορεία σύγκρουσης με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, το οποίο επανειλημμένως, δια στόματος της προέδρου του Elke Koening, έχει πει πως το ελάχιστο όριο για επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) θα πρέπει να είναι στο 8% των συνολικών υποχρεώσεων και των πόρων της τράπεζας, και θα πρέπει να είναι υψηλότερο για τις συστημικές τράπεζες.
Η ελάχιστη απαίτηση θεωρείται ουσιώδης για να καταστεί δυνατό το bail-in των τραπεζών, μια διαδικασία που στόχο έχει να αναγκάσει τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών να πληρώνουν για τη διάσωση της τράπεζας, προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό χρήματα των φορολογουμένων.
Η Κομισιόν, όπως φαίνεται στο προσχέδιο του κανονισμού το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα τεθεί αυτομάτως σε ισχύ, αρνείται να εισάγει εναρμονισμένο ελάχιστο όριο για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Όπως αναφέρει, «οι αρχές εξυγίανσης θα καθορίζουν το ύψος της απορρόφησης απωλειών που θα πρέπει να μπορεί να απορροφήσει το ίδρυμα ή ο όμιλος» κατά περίπτωση.
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης θα εξακολουθήσει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει όριο 8% ή παραπάνω στις τράπεζες, μόνο όμως αν αποδείξει ότι αυτό είναι αναγκαίο.
Σημειώνεται πως το όργανο καταρτίζει αυτή τη στιγμή σχέδια εξυγίανσης για περισσότερες από 140 τράπεζες που βρίσκονται υπό την επίβλεψή του.
Στο προσχέδιο του κανονισμού, το οποίο αποσαφηνίζει τους υφιστάμενους κανόνες, η Κομισιόν αρνείται επίσης να επιβάλει ελάχιστη μεταβατική περίοδο για να επιτύχουν οι τράπεζες ένα κατάλληλο ελάχιστο όριο επιλέξιμων υποχρεώσεων. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ήθελε ελάχιστο όριο τεσσάρων ετών.
«Οι αρχές εξυγίανσης θα καθορίζουν την κατάλληλη μεταβατική περίοδο, η οποία είναι όσο το δυνατόν συντομότερη», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Η Κομισιόν αναφέρει επίσης πως οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ δεν θέτουν ελάχιστο όριο για το MREL και ξεκάθαρη μεταβατική περίοδο για να επιτευχθεί αυτό το όριο, και πως τα θέματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με δευτερεύουσες νομοθεσίες.
ΠΗΓΗ: euro2day