Κ. Κληρίδης: Το παν για να οδηγηθούν στο δικαστήριο οι υπαίτιοι

Οι διωκτικές αρχές θα κάνουν το παν με στόχο να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστηρίων πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τη μαρτυρία, μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποια αδικήματα, διαβεβαιώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Νομική Υπηρεσία για να οδηγήσει τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής του τόπου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Κληρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ανακριτική διαδικασία σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζεται κανονικά, σημειώνοντας ότι κάποιες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια και κάποιες άλλες αναμένονται να οδηγηθούν σύντομα.

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η οικονομική κατάρρευση “δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ποινικών αδικημάτων”, προσθέτοντας ότι τα αίτια της κατάρρευσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα “εσφαλμένων αποφάσεων, απλής αμέλειας,ή άλλων παραλείψεων ή πράξεων” που δεν συνιστούν κατ` ανάγκη ποινικά αδικήματα.

Αναφέρει επίσης ότι στις περιπτώσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα “είναι τέτοια που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση υποθέσεων”. Είναι γι` αυτό το λόγο που οι ανακρίσεις έχουν καθυστερήσει, κάνοντας σαφές ότι “η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα”.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου για να μην εκδοθούν στην Κύπρο για να δικαστούν, ο κ. Κληρίδης ενώ αποφεύγει να υπεισέλθει στην ουσία των δηλώσεις και ενεργειών τους, εκφράζει αισιοδοξία ότι “τελικά εκεί όπου υπάρχει μια καλή υπόθεση, θα είναι δυνατό, ναι, να αχθεί στο δικαστήριο και ακολούθως να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καταδίκη και εκεί όπου αυτό δικαιολογείται”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο, ο κ. Κληρίδης διαβεβαιώνει ότι “εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται – εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής”.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρεται, επίσης, στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία είναι κενή μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, και δηλώνει ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση πλήρωση αυτής της θέσης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης “θα πρέπει να υπάρξει άμεση και σοβαρή διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά, επίσης, σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με την πρόθεση του Προέδρου να καταθέσει στην ποινική υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη αντιπαράθεση του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τις αναπομπές και αναφορές του Προέδρου και εκφράζει τη θέση ότι “θα είναι χρήσιμο η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει το δικό της νομικό σύμβουλο που να τη συμβουλεύει πάνω σε θέματα συνταγματικότητας των διατάξεων της προτεινόμενης νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής