Τέλος Μαΐου η αυξημένη μικρή σύνταξη

Στα τέλη Μαΐου θα καταβληθεί αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους η αύξηση στην μικρή σύνταξη, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία απάντησε ταυτόχρονα στις επικρίσεις που δέχεται το Υπουργείο της.

H κ. Αιμιλιανίδου συναντήθηκε την Τετάρτη (18 Μαΐου) με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του κόμματος, με τους οποίους συζήτησε τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εργασίας.

Λέγοντας ότι το Υπουργείο έβαλε από την πρώτη στιγμή την στήριξη των όσων έχουν πραγματική ανάγκη, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) στηρίζει σήμερα 59.000 πρόσωπα, έχουν στήριξη μέσω του ΕΕΕ και 11.500 οικογένειες που δεν είχαν καμία απολύτως στήριξη από το κράτος. «Για πρώτη φορά μέσω του ΕΕΕ μπορούν να έχουν δίχτυ προστασίας το οποίο είναι τόσο αναγκαίο», είπε.

Απαντώντας σε επικρίσεις, η κ. Αιμιλιανίδου είναι ότι είναι «το μεγαλύτερο λάθος» να λέγεται ότι το ΕΕΕ είναι €480, που είναι το εισόδημα για ένα πρόσωπο. «Αν υπάρχει οικογένεια με δύο παιδιά μιλάμε για για €1.200. Άρα δεν είναι ορθή η οποιαδήποτε δήλωση για €480», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ανεργία, η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «υπάρχει μια μεγάλη μείωση της ανεργίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «σήμερα η ανεργία από το 16% είναι στο 12%. Αυτό δεν μας εφησυχάζει αλλά δείχνει ότι οι ενέργειες οι οποίες γίνονται, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι στην ορθή πορεία».

Νέο νομοσχέδιο αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών με δόσεις
Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Υπουργείο προέβη στις αναγκαίες προετοιμασίες έτσι ώστε το νομοσχέδιο για την καταβολή των καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προωθηθεί μετά τις εκλογές.

«Έχουμε ενημερώσει ότι ολοκληρώσαμε τον όλο σχεδιασμό του συστήματος, τα μηχανογραφικά συστήματα, τα έντυπα και όλα όσα χρειάζονται έτσι ώστε άμεσα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Παράληλλα, η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ότι το Μάιο θα καταβληθεί αναδρομικά το αυξημένο συμπλήρωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μικρή σύνταξη. Όπως είπε, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και επιπρόσθετα την αύξηση του Μαΐου.

Απέρριψε ότι η αύξηση που δόθηκε είναι ψίχουλα, λέγοντας ότι η αύξηση ανά νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων θα είναι €40 και όχι €20.

«Δεν μπορώ πραγματικά να δεχθώ άποψη ότι €4,5 εκατ σήμερα είναι ψίχουλα. Είναι αυτά που είπαμε και θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, όποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη παίρνουν περισσότερες παροχές», είπε.

Τέλος, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στους πολύτεκνους, λέγοντας ότι εδώ και αρκετό συζητείται το πρόβλημα που υπάρχει στο επίδομα τέκνου, όπου μία οικογένεια με δύο παιδιά έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με μία οικογένεια με πέντε παιδιά, λέγοντας ότι «αυτά είναι λάθη, αυτά είναι στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν».

«Άρα θα συνεχίσουμε πραγματικά να υλοποιούμε στην πράξη αυτά που οφείλουμε στους πολίτες, αλλά σε εκείνους που έχουν ανάγκη», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου