Powered by

Ανησυχία για την μεταρρυθμιστική κόπωση

Ως ικανοποιητική πρόοδο κρίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Εαρινή του Έκθεση την  μέχρι σήμερα δημοσιονομική προσαρμογή και τις προβλέψεις για την πορεία του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του δημόσιου χρέους, ως προς την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. 

Παράλληλα, καταγράφει την ανησυχία του για τη μεταρρυθμιστική κόπωση που παρατηρείται η οποία, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στην έξοδο από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής και την προεκλογική περίοδο. 

Προς το σκοπό αυτό το Συμβούλιο έκρινε σκόπιμο να αναδείξει τους κινδύνους που πιθανόν να ανατρέψουν τη μέχρι τώρα θετική πορεία, θέτοντας την κυπριακή Οικονομία και τα δημόσια οικονομικά ενώπιον νέων προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, ως  κυριότερους κινδύνους θεωρεί:
-    Την  αύξηση στο κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που θα προέλθει από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. 
-    Την καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, δημιουργούν αβεβαιότητα και έλλειψη αξιοπιστίας, επιδεινώνουν το κλίμα ανασφάλειας και καθιστούν την Κύπρο λιγότερο ελκυστική ως επενδυτικό προορισμό. 
-    Την αναβολή στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και η παράταση των λανθασμένων πρακτικών. 
-    Την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Κύπρου όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της CYTA, η οποία, σύμφωνα με την Έκθεση, συνεχίζει να καταγράφει μια ανησυχητική απώλεια των μεριδίων της.
-    Το ψηλό ποσοστό των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων. 
-    Τον μη εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Τέλος, το Συμβούλιο επισημαίνει στην έκθεση του ότι η δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, που υπερβαίνουν το 400% του ΑΕΠ και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων όπως η αντιμετώπιση των πιο πάνω κινδύνων αποτελέσει το βασικό πυλώνα κατά τη λήψη των αποφάσεων τους.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια