ΕΕ: Η Κύπρος χρειάζεται κι άλλες μεταρρυθμίσεις
17:16 - 18 Μαΐου 2016
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τις συστάσεις οικονομικής πολιτικής προς τα κράτη- μέλη για την περίοδο 2016-2017 με στόχο την ενθάρρυνση των εθνικών προσπαθειών για ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και την προώθηση των επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο η Κομισιόν συστήνει όπως:
1. Μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, να σέβεται τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2016 και το 2017. Μέχρι το τέλος του 2016, να εγκρίνει ένα δεσμευτικό μηχανισμό που περιέχει το ρυθμό αύξησης της αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του 2016, να εγκρίνει την οριζόντια μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του νόμου σχετικά με τη διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων, καθώς και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του 2016, να εγκρίνει τη δευτερογενή νομοθεσία για να ολοκληρωθεί το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.
2. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, να υπάρξει εξάλειψη των εμποδίων για την πλήρη εφαρμογή των νόμων περί αφερεγγυότητας και πλειστηριασμών και να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την υπηρεσία αφερεγγυότητας. Να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη και ταχεία λειτουργία του συστήματος έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί ακινήτων. Να υπάρξει αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας του δικαστικού συστήματος, όπως και Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
3. Μέχρι το τέλος του 2016, να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις των εξασφαλίσεων για σκοπούς προβλέψεων. Να αυξήσει το εύρος των διαθέσιμων πληροφοριών για τους πιστωτές και να καταστήσει το πιστωτικό μητρώο πλήρως λειτουργικό.
4. Να αφαιρέσει τα εμπόδια στις επενδύσεις, ιδίως με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, την επιδίωξη του σχεδίου ιδιωτικοποίησης και την ενίσχυση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Να λάβει μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
5. Να υπάρξει ενίσχυση της ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης σε σχέση με την μακροχρόνια ανεργία. Να υπάρξει βελτίωση της προβολής των μη εγγεγραμμένων ανέργων. Να υπάρξει θέσπιση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του κλάδου υγείας από κοινού με την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ