Μείωση παραγωγής πετρελαίου αποφασίζεται το Σαββατοκύριακο

Συναντώνται το Σαββατοκύριακο (16 και 17 Απριλίου) οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής για να περιορίσουν έτσι την υπερπροσφορά που θα βοηθήσει στην αύξηση των τιμών του "μαύρου χρυσού", ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον το Ιράν θα συμμετάσχει σε μια συμφωνία.

Οι αναλυτές διίστανται σχετικά με την αναμενόμενη έκβαση της συνάντησης που θα γίνει την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ των περίπου 12 πετρελαιοπαραγωγών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Οι τιμές έχουν ανακάμψει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες εν μέρει λόγω των προσδοκιών για την ύπαρξη συμφωνίας που θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να βοηθήσει τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και τα άσχημα δημόσια οικονομικά των πετρελαιοπαραγωγών κρατών.

"Η γενική αίσθηση είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη Ντόχα για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου", δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρίας City Index.

Αυτό "πιθανώς θα δώσει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στις τιμές", σημείωσε.

Περιπλέκοντας, ωστόσο, τις προοπτικές μιας συμφωνίας, η Σαουδική Αραβία, μέλος του ΟΠΕΚ, επέμεινε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής εκτός αν αυτό πράξει και ο περιφερειακός αντίπαλό της, το Ιράν.

Η Τεχεράνη επιμένει στη μη μείωση της παραγωγής της προτού αυτή ανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν της επιβληθεί το εμπάργκο από τη Δύση.

Η συνάντηση της Ντόχα αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών που υπήρξαν τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Βενεζουέλα και της Ρωσίας όπου αποφασίστηκε για πρώτη φορά το πάγωμα της παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Υπ. Ενέργειας: Ζητά εισηγήσεις για το σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου