Επιφυλάξεις στη Βουλή για κάθοδο ξένων καναλιών

Επιφυλακτικά φαίνεται να βλέπει η επιτροπή εσωτερικών της Βουλής ενδεχόμενη κάθοδο ελλαδικών καναλιών στην Κύπρο. Σε συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξήγησε ότι σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν προλάβει ή δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσει στην ψήφιση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων για τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, θα πρέπει ούτως ή άλλως να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναφορές του Γιάννου Λαμάρη ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της Βουλής, αυτό που επιδιώκεται από ξένα κανάλια είναι «να εκπέμπουν μέσω Κύπρου», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει άποψη για το θέμα της παραχώρησης αδειών σε σταθμούς του εξωτερικού.

Προειδοποιεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
Υπενθυμίζεται ότι, σε επιστολή του προς τη Βουλή, για την οποία αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Ανδρεάς Πετρίδης προειδοποιεί «με τα όσα ακούγονται για έλευση καναλιών από την Ελλάδα, κινδυνεύει η Κύπρος να γίνει πεδίο μάχης των καναλαρχών με την ελληνική κυβέρνηση. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουμε στο κυπριακό τηλεοπτικό τοπίο». Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι με την παρέμβασή της η Αρχή επισύρει »την προσοχή της Βουλής στα προβλήματα που θα προκύψουν με τυχόν ανεξέλεγκτη κάθοδο των ελλαδικών καναλιών στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι «η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν θέλει να μετατραπεί η Κύπρος σε πεδίο μάχης των Ελλήνων καναλαρχών με την ελληνική Κυβέρνηση», εξηγώντας ότι αναμένονται από την Βουλή «κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να μας επιτρέψουν ακριβώς να προστατεύσουμε το κυπριακό τηλεοπτικό πεδίο».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «αυτό που έγινε με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο και την Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους και πρέπει να μεριμνήσουμε ούτως ώστε να μην επαναληφθεί».

Ρύθμιση για τις άδειες που λήγουν
Σημειώνεται ότι σε 15 ημέρες θα κληθούν να τοποθετηθούν τα κόμματα επί των εναρμονιστικών διατάξεων του νομοσχεδίου για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών, τόνισε ότι η επιτροπή θα συνέλθει σε 15 μέρες έχοντας και τις απόψεις των κομμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι στην επόμενη συνέδρια της η κοινοβουλευτική επιτροπή θα συζητήσει τις εναρμονιστικές διατάξεις για το νομοσχέδιο που αφορά στο ΡΙΚ. Εξάλλου ο κ. Λαμάρης επισήμανε οτι η Βουλή θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές ούτως ώστε σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδιου, να κατατεθεί νομοσχέδιο ή σχετική πρόταση νόμου, που να ρυθμίζει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Ανδρέας Πετρίδης σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων, θα πρέπει να ανανεωθεί το δικαίωμα της Αρχής να εκδώσει εκ νέου προσωρινές άδειες καθώς οι υφιστάμενες λήγουν στο τέλος Ιουνίου. 

«Έχει περάσει από νομοθετικό έλεγχο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς», ανέφερε από την πλευρά της εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται γενική τοποθέτηση ότι όλες οι διατάξεις είναι προβληματικές και ότι αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε συζήτηση ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών της Βουλής κατά την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας, η οποία κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο το νομοσχέδιο εμπεριέχει παραβιάσεις,  σημείωσε οτι «αν και μπορεί να έγιναν λάθη, εντούτοις ολοκληρώνοντας τον απαραίτητο νομοτεχνικο έλεγχο, προκύπτει ότι δεν παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο».

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»